ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Οι αυξήσεις στα προϊόντα και τα ενοίκια «γονατίζουν» τα νοικοκυριά

 



Ο δρόμος της 3ης Σεπτέμβρη, για τους περπατητές του κέντρου, θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί ως ‘’σύνορο’’ προς τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Κτίρια τα οποία κάποτε στελέχωναν μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες κατασπάραξε η πανδημία και η οικονομική κρίση, πλέον έχουν χαθεί στη λήθη.

Το κυνήγι τα χαμηλά ενοίκια ‘’έσπρωξε’’ πολλούς να αναζητήσουν κατοικίες σε περιοχές στην ‘’καρδιά’’ της Αθήνας, όπως την Πλατεία Αττικής και τον Άγιο Παντελεήμονα.

Ένα από τα νοικοκυριά που επέλεξε να εγκατασταθεί εκείνη είναι η οικογένεια της κυρίας Αντωνίας Θ., 55 ετών, της οποίας ένα χαμηλό νοίκι ήταν το πρώτο τεκμήριο για να επιλέξει που θα μείνει.

Ο ήχος από τις κόρνες και τα χαλασμένα φρένα των αστικών λεωφορείων ακούγονται πιο δυνατά και από την τηλεόρασή της, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει να δώσει βάση σε άλλα, πιο σημαντικά για εκείνη, προβλήματα.

Το 2016 ο σύζυγός της, Αλέξανδρος, 58 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση bypass και να του εμφυτευθεί βηματοδότης. Οι εργασίες που μπορεί να αναλάβει είναι περιορισμένες, με το κύριο βάρος του νοικοκυριού να πέφτει στη σύζυγό του.

Η ίδια εργάζεται σε εταιρεία καθαρισμού, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα μαζί με 650 ευρώ τον μήνα.

«Πρώτα θα πληρώσουμε το νοίκι, μετά το ρεύμα, το σουπερμάρκετ και μετά ό,τι μας μείνει» μου λέει, πάντα χαμογελαστή.

Η πληρωμή του ενοικίου αποτελεί για την ίδια το μεγαλύτερό της άγχος, καθώς αποτελεί παραπάνω από το 1/3 του μισθού της, ενώ τα έξοδα για το σουπερμάρκετ την «λυγίζουν».
«220 ευρώ για το νοίκι, άλλα 50 κάθε βδομάδα για το σουπερμάρκετ. Πού να πρωτοδώσω».

Η κόρη τους, Παρασκευή, μετανάστευσε πριν από λίγους μήνες στην Αγγλία, με την ελπίδα να μπορέσει να βρει μια καλοπληρωμένη δουλειά για να είναι σε θέση να βοηθήσει και τους γονείς της.
Το καλοκαίρι τους επισκέφτηκε, αφήνοντας τους ένα κομπόδεμα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. «Κρέας και κανά συκωτάκι, μόνο τις καλές μέρες…» μου λέει με πόνο.

Η πανδημία του κοροναϊού και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, τα οποία εφαρμόστηκαν στις περισσότερες χώρες, τους «τσάκισαν». Η εταιρεία καθαρισμού στην οποία εργάζεται η Αντωνία αναλαμβάνει κυρίως airbnb τα οποία είχαν «σφραγιστεί».

Ό,τι είχαν μαζέψει στην άκρη μέσα σε λίγους μήνες εξαφανίστηκαν ενώ τα επιδόματα που δικαιούνταν δεν ήταν αρκετά για να τους κρατήσουν.

Το παράδοξο

Το εξής παράδοξο παρατηρείται ωστόσο στα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια: μπορεί οι τιμές των προϊόντων, των λογαριασμών και των ενοικίων να αυξάνονται, ωστόσο οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Από το 2007 τα ενοίκια έχουν σημειώσει αύξηση 23,8%, με τους φόρους να αποτελούν επίσης ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους πολίτες.

Επιπλέον αυξήσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα σε βασικά προϊόντα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν μέχρι και το 15%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, μόνο τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 2,2% με τις αυξήσεις να αποτελούν απόρροια του «ράλι» των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2019, το 13,7% των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρα μας με δανεισμό, δαπανούν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη του κόστους στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ιδιοκτητών χωρίς δανεισμό αγγίζει το 15,6%. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο μέσος έλληνας φορολογούμενος καλείται να σηκώσει αρκετά υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος, παρά τις μειώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.