ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Τροπολογία για την άμεση λύση ως προς την σίτιση των μαθητών των δημοτικών σχολείων

 


Τροπολογία για την άμεση λύση ως προς την σίτιση των μαθητών των δημοτικών σχολείων με ζεστά σχολικά γεύματα συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης μαζί με άλλους  37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία κατατέθηκε για να συζητηθεί κατά την διάρκεια συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Υποδομών.

Η τροπολογία κατατέθηκε δεδομένου ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μείζον πρόβλημα με τον διαγωνισμό του 2021-22, προσπαθώντας να ευνοήσει μεγαλοεπιχειρηματίες ημέτερους και τώρα, για να καλύψει τις ευθύνες της, εισάγει στη Βουλή μη σύννομη τροπολογία.

Στον διαγωνισμό για τα σχολικά γεύματα για τρία χρόνια, (2021-22, 2022-23 και 2023-24), με π/υ 253,5 εκ., δηλαδή 84,5 κατ έτος, για 210 χιλ. γεύματα, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιέλαβε για πρώτη φορά όρο που ευνοούσε μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρομεσαίων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων να ανατεθούν σε λιγότερους από 5 αναδόχους. Για τον λόγο αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο σταμάτησε την υπογραφή των συμβάσεων, ακυρώνοντας στην ουσία τον διαγωνισμό ο οποίος θα πρέπει να επαναληφθεί. Άρα εφέτος για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, τα σχολικά γεύματα δεν θα διανέμονται, γεγονός που παρατηρείται για άλλη μια χρονιά και στα σχολεία της Μεσσηνίας, εφόσον πολλές σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας έμειναν εκτός.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καλύψει τις ευθύνες της για τον παράνομο διαγωνισμό εξασφαλίζοντας τη συνέργεια της Βουλής και να ακυρώσει τον νόμο 4412/16, που είναι το μείζον τείχος προστασίας από τις παρανομίες και τις ατασθαλίες που γινόταν στα δημόσια έργα και προμήθειες πριν το 2015. Η ΝΔ, και μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, προσπαθεί να αναθέσει τα σχολικά γεύματα σε ελάχιστους μεγαλοεπιχειρηματίες της επιλογής της, συνεχίζοντας την τακτική που καταδίκασε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για τον λόγο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν την συγκεκριμένη  τροπολογία που βάζει φραγμό στα σχέδια της ΝΔ, προτείνοντας τη μόνη σύννομη και εφικτή λύση για να ξεκινήσει άμεσα η διανομή των σχολικών γευμάτων. Είναι η παράταση των συμβάσεων που είχαν συναφθεί με ανάδοχους οι οποίοι αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό του 2020 και παρείχαν τα σχολικά γεύματα τη χρονιά 2020-21. Οι ανάδοχοι αυτοί θα ετοιμάζουν και διανέμουν τα γεύματα για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός και να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για το 2021-22. Επίσης θα καλύψουν, με την ίδια τιμή μονάδος και με ισοκατανομή μεταξύ τους, επιπλέον σχολεία στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, ή όμορους δήμους ή όμορες Περιφερειακές Ενότητες που περιελήφθησαν για πρώτη φορά στον φετινό διαγωνισμό. 

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

 

Με τίτλο :“Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”

 

Θέμα: « Χορήγηση σχολικών γευμάτων»

 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Κάθε χρόνο ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κατά το νόμο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων προκηρύσσει δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχων  των υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φέτος, ο ΟΠΕΚΑ δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2021 τη σχετική διακήρυξη 6/21 με προϋπολογισμό 253.498.635,30 €  με αντικείμενο 210.347 γεύματα για τις χρονιές 2021-22 και 2022-23 με δυνατότητα προαίρεσης για τη χρονιά 2023-24 (ετήσια δαπάνη 84.498.878 €, 10 εκ. μεγαλύτερη από εκείνη του 2019)

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τα αποτελέσματα εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της νομιμότητας της προηγηθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας και των συμβάσεων των επιλεγέντων αναδόχων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την 486/2021 Πράξη του που κοινοποιήθηκε στον ΟΠΕΚΑ στις 13/10/2021 απεφάνθη ότι στη διακήρυξη περιελήφθη όρος για την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα των υποψηφίων που «η εφαρμογή του προδιαγράφει τη συγκέντρωση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του συμβατικού αντικειμένου στους ισχυρότερους δραστηριοποιούμενους στο χώρο οικονομικούς φορείς και τον αναπόφευκτο περιορισμό και σταδιακό αποκλεισμό των μικροτέρων. Ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος στο πνεύμα της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ ….. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου κριτηρίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση της πλειονότητας των τμημάτων του διαγωνισμού σε λιγότερους από 5 οικονομικούς φορείς. Ως εκ τούτου, ο ανωτέρω αναφερόμενος όρος, που τίθεται για πρώτη φορά σε σχετική διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ, είναι αντίθετος στα άρθρα 18 παρ. 1 και 75 παρ. 1 και 4 του ν. 4412/16, και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας που αποτυπώνονται στις διατάξεις τους».

Κατόπιν αυτών των  διαπιστώσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε την υπογραφή των συμβάσεων με το σύνολο των αναδόχων, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον διαγωνισμό.

Η νέα προκήρυξη ενός κλειστού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τις νόμιμες προθεσμίες καθιστά αμφίβολη τη διανομή σχολικών γευμάτων επί αρκετούς μήνες.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1120/29 ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ :

Η κυβέρνηση, για να δώσει λύση στο θέμα αυτό περιέλαβε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περί σχολών οδηγών την Τροπολογία  η οποία έχει ως εξής: «Για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνδέονται με την κατεπείγουσα ανάγκη εξυπηρέτησης των αναγκών σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του άρθρου 12 του ν. 4455/2017 (Α’ 22) για το σχολικό έτος 2021-2022, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) δύναται να συνάπτει, έως την 31η.12.2Ο21, δημόσιες συμβάσεις για την Παροχή υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων, σε εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων και το αργότερο έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας».

About Freegr network

1 σχόλια:

  1. LENDINGTREE® LOANS INC.


    Έχετε απολαύσει πού να πάρετε δάνεια, σας απέρριψαν οι τράπεζες και τώρα απογοητευτήκατε από το πού θα πάρετε δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στο lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Δάνειο για να ξεπληρώσεις εύκολα το χρέος σου;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Δάνειο για αγορά διαμερίσματος;

    Μην ψάχνετε άλλο, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / ΛΙΡΕΣ
    Με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3-5%.
    Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο δανεισμού και
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αριστείας μας Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από 1 έως
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής σε ακίνητα
    . κατασκευαστικά δάνεια
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
    . στεγαστικά δάνεια
    . Καταναλωτική πίστη,
    . Δάνεια FHA
    . προσωπικά δάνεια
    . δάνεια αυτοκινήτου
    κ.λπ. Εάν χρειάζεστε δάνειο ή οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας μέχρι

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lendingtreeloans@protonmail.com

    Ζεστή σκέψη

    ELIZABETH WALTER

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.