ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Η αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής από ρεύμα, λιπάσματα ζωοτροφές και καύσιμα

 


Η συστάδα των παρεµβάσεων, µια εβδοµάδα µετά την ανακοίνωσή τους, έχει πλέον απαξιωθεί πλήρως στα µάτια των αγροτών, ειδικά µετά τις εξελίξεις στην ηγεσία του υπουργείου που πυροδότησε η καρατόµηση Λιβανού.

Οι άνθρωποι που ζουν καθηµερινά το βάρος των ανατιµήσεων στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής επισηµαίνουν στην Agrenda ότι οι ανακοινώσεις των «µέτρων» έρχονται περισσότερο για να θολώσουν τα νερά παρά για να δώσουν λύση στο πρόβληµα που δηµιουργεί η δραµατική αύξηση του κόστους παραγωγής. 

Όπως δεν λειτούργησε -τονίζουν- η µείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, έτσι δεν θα έχει αντίκρισµα και η µείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσµατα από το 13% στο 6%, απορώντας µε τη σηµασία που η κυβέρνηση αποδίδει στα µέτρα αυτά. Κι αυτό γιατί, πρώτον, η εν λόγω ελάφρυνση  από το ΦΠΑ είναι πολύ µικρή σε σχέση µε την πραγµατική ανατίµηση στα λιπάσµατα τον τελευταίο χρόνο. ∆εύτερον, γιατί, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ µε τη γνωστή διαδικασία του συµψηφισµού. Αντίστοιχα κενού περιεχοµένου και επίδρασης η επιστροφή του 7% του τζίρου των κτηνοτρόφων που δεν λαµβάνει υπόψιν της πραγµατικά οικονοµικά µεγέθη, καθώς και οι εκπτώσεις στη ρήτρα της ∆ΕΗ που αφήνουν φουσκωµένους κατά 100% τους λογαριασµούς. Επιπλέον προβληµατίζει η επιµονή της στάσης της κυβέρνησης να κατευθύνει την επιστροφή του ΕΦΚ µόνο στο 1/3 των αγροτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.