ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Περιορίζεται για λίγο καιρό η μερική απασχόληση στην Ελλάδα

 Μειώνονται οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία του 202


2 δείχνουν ότι μετά και την αναπάντεχη πανδημία του κορωνοϊού υπάρχει αύξηση των εργαζομένων που αμείβονται με πάνω από 500 ευρώ, ποσό που παραμένει βέβαια χαμηλό, ξεπερνάει όμως το κατώ
φλι της φτώχειας. Οι δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού, άλλωστε, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθωτών που αμείβονται κοντά στα όρια των 713 ευρώ (κατώτατος του 2022) αλλά και παραπάνω.

Βέβαια, οι μισθωτοί με μερική απασχόληση παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και εισόδημα έως 408 ευρώ τον μήνα είναι αυτοί που έχουν περάσει το κατώφλι. Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», πρόκειται περίπου για ένα ποσοστό της τάξης του 18% επί του συνόλου των μισθωτών, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Να σημειωθεί εδώ ότι η μερική απασχόληση δεν αποτελεί επιλογή για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς και το γεγονός ότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, υποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό και υποδηλωμένη – μερικώς ανασφάλιστη απασχόληση.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που ενσωματώνει πιο «φρέσκα» στοιχεία από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης μειώνονται, ενώ αυξάνεται η συμμετοχή στην πλήρη απασχόληση. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που δούλευαν το 2022 έως 35 ώρες την εβδομάδα μειώθηκαν, έστω και οριακά.

• Οι εργαζόμενοι με εισόδημα έως 500 ευρώ μειώθηκαν κατά 2,71%.

• Σημαντική μείωση, όμως, παρατηρείται και στη «φέτα» 601700 ευρώ, καθώς ο βασικός μισθός οδηγήθηκε από τα 650 στα 713 ευρώ.

• 216.774 μισθωτοί ανέβηκαν κλίμακα και πλέον βρίσκονται είτε στα 701-800 ευρώ (κατώτατος 2022), είτε υψηλότερα, π.χ. 801-900 ευρώ, όπου οι μισθωτοί αυξήθηκαν κατά 3,88%.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.