ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Επιστροφές φόρου «εξπρές» – Τα μυστικά των συμψηφισμών

 Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομα


διαία βάση.

Συνολικά έως σήμερα έχουν επιστραφεί 21,4 εκατ. ευρώ, όταν τα πιστωτικά εκκαθαριστικά αναλογούν σε επιστροφή φόρου 52 εκατ. ευρώ.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ακόμη, στη νέα δήλωση έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν:

  • «Κούρεμα» 50% από φόρο εισοδήματος. Εχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα για αυτούς τα σχετικά στοιχεία.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.