ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή

 


Εκατοντάδες φακέλους με απάτες και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και 
ξεπλύματος μαύρου χρήματος ανοίγουν και ερευνούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ενώ «τσουνάμι» μηνυτήριων αναφορών χτύπησε όσους πιάστηκαν στα δίχτυα των ελεγκτικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια του 2023.

Οι ελεγχόμενοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023:

-Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα 1.285 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 407 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ οι υπόλοιπες 878 αφορούν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένου ελέγχου.

-Για τις  407 υποθέσεις, για τις οποίες οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 957,13 εκατ. ευρώ.

-Εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 878 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

-Από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις ΥΕΔΔΕ υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εν λόγω δωδεκαμήνου συνολικά 3.839 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου.

-Στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «ύποπτες» υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, αφού σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που κατηγορούνται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ελέγχονται και για φοροδιαφυγή.

-Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ 22 «βαριές» υποθέσεις «μαύρου χρήματος». Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 295 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για ακόμη 164 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να προσεγγίζουν τα 155,7 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι μεγάλων υποθέσεων

Το «κυνήγι» για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος έχει εντατικοποιηθεί αφού από την αρχή του έτους αναβαθμίστηκε το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ και έτσι οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι, πιο εντατικοί και επισταμένοι σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Για το 2024, η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει την έρευνα περίπου 900 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ. Οι υποθέσεις αυτές σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων Επίσης αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν καθώς και την απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

newsbeast.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.