ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Πως τα ξένα προϊόντα βαφτίζονται ελληνικά – Γάλα από Ρουμανία, μέλι από Κίνα

 


Η Ελλάδα εμφανίζει τεράστιο έλλειμμα στο αγελαδινό γάλα, καθώς παράγει 580.000-600.000 τόνους, όταν οι ανάγκες για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης ανέρχονται στα 1,6 εκατ. τόνους. «Υπάρχει ένα τεράστιο κενό που καλύπτεται από ξένες αγορές. Καθημερινά εισάγονται στη χώρα δεκάδες βυτία γάλακτος κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Ελβετία και Αυστρία, και βαφτίζεται ελληνικό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος. 

Σημειώνει δε ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών επιτρέπει τις εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρκεί να αναγράφεται στη συσκευασία του γάλακτος. «Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα και μεγάλες βιομηχανίες που εισάγουν αθρόα γάλα από το εξωτερικό και το πουλάνε σαν ελληνικό», υπογραμμίζει. Οπως εξηγεί ο ίδιος, πέρα από τις ελληνοποιήσεις, σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν πίνουν καν φρέσκο γάλα, καθώς έρχονται βυτία με 25 τόνους σκόνη γάλακτος, αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1 προς 4 και παράγονται 100 τόνοι γάλακτος. «Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», επισημαίνει.

Μεγάλη «πληγή» για την ελληνική κτηνοτροφία αποτελούν και οι εισαγωγές κρεάτων. Η χώρα μας εμφανίζει έλλειμμα 80% σε βόειο κρέας και 60% σε χοιρινό. «Πώς γίνεται να έχουμε τόσο μεγάλο έλλειμμα και όλα τα κρεοπωλεία να πουλάνε ελληνικά κρέατα; Δεν βγαίνουν τα νούμερα», τονίζει ο κ. Τσομπάνος, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλύπτει το «κενό» σε μοσχαρίσιο κρέας σχεδόν αποκλειστικά από τη Γαλλία και σε χοιρινό κυρίως από τη Γερμανία. 

Οπωροκηπευτικά

Εκτεταμένα φαινόμενα ελληνοποιήσεων παρατηρούνται και στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Στις πατάτες με διάφορα τρικ, έμποροι που εισάγουν μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό τις αναμειγνύουν με ελληνικές ή κυπριακές που είναι πολύ ακριβότερες και τις πουλάνε στην αγορά σαν ντόπιο προϊόν. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024 εισήχθησαν στην Ελλάδα 63.467 τόνοι πατάτες έναντι 53.644 το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 18,31%. Οι ποσότητες αυτές προέρχονται κατά βάση από την Αίγυπτο κι έπειτα από την Κύπρο και τη Γαλλία. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος μεγάλου συνεταιρισμού της Κρήτης, συνήθως τα κυκλώματα παίρνουν αιγυπτιακές πατάτες, τις πλένουν για να φύγει το μαύρο χώμα και τις πωλούν ως κυπριακές ή ελληνικές για να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές, καθώς οι χονδρικές τιμές της Αιγύπτου διαμορφώνονται στα 0,60 ευρώ το κιλό και της Κύπρου στο 1 ευρώ το κιλό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα λεμόνια, οι εισαγωγές των οποίων στο πρώτο δίμηνο του έτους εκτινάχθηκαν κατά 254,3% στους 372 τόνους από 105 τόνους, ενώ οι βασικές αγορές προμήθειας είναι η Αργεντινή, η Ιταλία και η Τουρκία. Σύμφωνα με στελέχη του πρωτογενούς τομέα, τα λεμόνια Τουρκίας βαφτίζονται ελληνικά και κατακλύζουν την αγορά θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, καθώς στη γειτονική χώρα οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κάποια φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην Ε.Ε. «Το πιο συνηθισμένο κόλπο που κάνουν οι έμποροι είναι να πηγαίνουν στη λαχαναγορά, να αγοράζουν ελληνικά λεμόνια, να κόβουν κανονικά τιμολόγιο και μετά να τα αναμειγνύουν με τα τουρκικά ή τα αργεντίνικα που έχουν αγοράσει και να τα πουλάνε όλα ως ελληνικά», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Μήλα και ακτινίδια

Ερωτήματα εντοπιότητας δημιουργούνται για τα μήλα και τα ακτινίδια, που εισάγονται αθρόα από άλλες χώρες. Δύσκολα θα βρει κάποιος στα ράφια μήλα Βόρειας Μακεδονίας και Πολωνίας ή ακτινίδια από το Ιράν. Ωστόσο, ειδικά στα μήλα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου παράγονται πάνω από 80.000 τόνοι μήλων, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στην αγορά που αναπόφευκτα θα καλυφθεί από τις εισαγωγές.

Απώλειες 60%-70% εμφανίζει η παραγωγή και στην Καστοριά λόγω ισχυρού παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος θα πέσει στους 20.000-25.000 τόνους από 60.000 τόνους πέρυσι.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2024 οι εισαγωγές μήλων εκτοξεύτηκαν κατά 236% στους 3.888 τόνους από 1.157 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, προερχόμενοι κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία και τη Σερβία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ακτινίδια που εισάγονται κυρίως από τρίτες χώρες και βαφτίζονται ελληνικά. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 957,3% στους 1.015 τόνους από μόλις 96 τόνους το πρώτο δίμηνο του 2023. Οι αγορές από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει ακτινίδια είναι η Τουρκία και το Ιράν, με τις εισαγωγές των ακτινιδίων -έναντι 96 τ. το 2023- να είναι αυξημένες +957,3%, προερχόμενα από Τουρκία και Ιράν. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει στον «Ε.Τ.» παραγωγός από την Πέλλα, πολλές από αυτές τις ποσότητες κατευθύνθηκαν στην περιοχή του όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες ακτινιδίου ώστε να γίνει πιο εύκολα το «βάπτισμα» του προϊόντος. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι τα ακτινίδια που έρχονται από την Τουρκία μπορεί να έχουν ως αρχική χώρα προέλευσης το Ιράν και να εξήχθησαν ως τουρκικά, ώστε να εξασφαλίσουν μηδενικούς δασμούς.

Μειωμένη παραγωγή πάνω από 60% στο μέλι, ελληνοποιήσεις κινέζικων και τουρκικών μελιών και αυξημένο κόστος λόγω των ανατιμήσεων σε καύσιμα, συσκευασίες και πρώτες ύλες μελισσοτροφών συσσωρεύουν προβλήματα στον κλάδο της μελισσοκομίας και οδηγούν τους επαγγελματίες στα αγροτικά μπλόκα. Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκούνται στη βιομηχανία και απειλείται το μερίδιο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

«Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε. λειτουργούν σε μια απορυθμισμένη αγορά που εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που ασκεί πτωτική πίεση στα αντίστοιχα παραγόμενα προϊόντα στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των παραγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων. Αυτές οι παραγωγές στις τρίτες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Ε.Ε. και παρουσιάζεται μια αντίφαση και υποκρισία στην πολιτική δράση της Ε.Ε., μεταξύ της εμπορικής πολιτικής και της κοινής αγροτικής πολιτικής της. Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που υποσκάπτει τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροκτημάτων στη χώρα μας και την Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Με την παραγωγή του ελληνικού μελιού να μειώνεται το 2023 σε ποσοστό 60%-70% λόγω των πυρκαγιών στον Εβρο, αλλά και του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, η χώρα καλείται να καλύψει το κενό στην αγορά κάνοντας εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν αναγράφεται πουθενά στις συσκευασίες τέτοια χώρα προέλευσης. «Από το μέλι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι περίπου το 70% είναι εισαγόμενο, ωστόσο, διατίθεται ως ελληνικό», σημειώνει στον «Ε.Τ.» παραγωγός από τον Εβρο.

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες μελιού από Κίνα και Ινδία, περνούν από ειδική επεξεργασία προκειμένου να απομακρυνθεί η γύρη και στη συνέχεια αναμειγνύονται με ελληνικό προϊόν και πωλούνται ως ελληνικά στα ράφια. «Αγοράζουν τα ασιατικά μέλια 1-1,5 ευρώ, παίρνουν κι εδώ ελληνικό μέλι με 5 ευρώ, το ανακατεύουν και το πωλούν στα σούπερ μάρκετ», καταγγέλλουν οι μελισσοκόμοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για νοθεία και ελληνοποιήσεις

Σαρωτικούς ελέγχους για την πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και της νοθείας κυρίως στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα έχει ξεκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το κυρωτικό νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις, που συζητήθηκε εκτενώς στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ενσωματώνει και τη νομοθεσία της Ε.Ε. στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). Παράλληλα, θεσπίζει ειδικές διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥπΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και τις υποχρεώσεις τους, τα είδη των διενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα, τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και τη διαδικασία επιβολής τους, αλλά και την παρακολούθηση του συστήματος ποιότητας.

Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου 1,5 μήνα, από τις 18 Ιανουαρίου, έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (χερσαίες πύλες εισόδου) και του Λιμενικού Σώματος (λιμάνια).

Οι έλεγχοι σε προϊόντα γάλακτος και οπωροκηπευτικά πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, στα τελικά σημεία πώλησης (super markets και λοιπά σημεία λιανικής πώλησης) σε όλη τη χώρα. Ελεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σε φορτία γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων στις πύλες εισόδου.  

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Α’ ΔΙΜΗΝΟ 2023-2024 

ΠΡΟΪΟΝΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Α΄ΔΙΜΗΝΟ 2023 (σε τόνους)ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Α΄ΔΙΜΗΝΟ 2024 (σε τόνους)ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%)
Αβοκάντο318858+169,81%
Πατάτες53.64463.467+18,31%
Κρεμμύδια2.6294.421+68,16%
Τομάτες206632+206,8%
Κολοκύθια1.0471.156+10,41%
Μελιτζάνες57242+324,56%
Ακτινίδια961.015+957,29%
Λεμόνια105372+254,29%
Πορτοκαλιά14485+3.344,29%
Μήλα1.1573.888+236,04%

 

eleftherostypos.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.