ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Τα εφιαλτικα διλληματα του Σαμαρα

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αρχίσει να επαναπροσδιορίζει την στρατηγική αλλά και συνολικά την πολιτική του στάση του ενόψει της διαφαινόμενης, νέας, εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο.
Σε αυτό το περιορισμένο, εκ των πραγμάτων, πλαίσιο ήδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε σε πανστρατιά όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις.

Από πρώτη άποψη αυτό όφειλε να πράξει με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό που κατάφερε να αποσπάσει η Νέα Δημοκρατία στις προχθεσινές εκλογές.
Ωστόσο μια τέτοια πρωτοβουλία ελλοχεύει μια σειρά από προβλήματα αλλά ενδεχομένως και υψηλό ρίσκο για την συνοχή της παράταξης. Γιατί ο κ. Μάνος, για παράδειγμα, είναι η πιο ακραία και απεχθής- για το σύνολο της κοινωνίας -περίπτωση μνημονιακής αντίληψης και πολιτικής λογικής.
Αλλά και γιατί είναι ένας ταξιδιώτης στο πολιτικό σύστημα που δεν έχει πυξίδα και δεν τον ενδιαφέρει σε πιο λιμάνι θα πιάσει αρκεί να βρει κάβο. Συνεπώς μια ενδεχόμενη ένταξή του στην Νέα Δημοκρατία θα προκαλέσει ποικίλα προβλήματα και αντιδράσεις.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά και τελικά συμφωνεί ο κ. Σαμαράς με τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συνταχτούν με τη Νέα Δημοκρατία χωρίς κανένα πολιτικό αντάλλαγμα.
Μια πρώτη λογική σκέψη είναι ότι θα ζητήσουν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα στις δυο πρώτες θέσεις. Συνεπώς οι κ. Λαζαρίδης και Μιχελάκης με απόφαση του κ. Σαμαρά θα πρέπει να μείνουν εκτός.
Πέραν τούτου είναι πασίδηλο ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί-Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη- θα απαιτήσουν από τον κ. Σαμαρά το αυτονόητο. Να συμπεριληφθούν στις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές και κάποιοι δικοί τους άνθρωποι.
Και αυτό γιατί η εκλογή των δικών τους ανθρώπων σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βεβαία αφού στη νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους. Μια τέτοια απαίτηση όμως θα φέρει τον κ. Σαμαρά σε πολύ δύσκολη θέση διότι θα είναι υποχρεωμένος, εφʼ όσον δεχτεί, να δυσαρεστήσει κάποιους εξ εκείνων των βουλευτών οι οποίοι έχουν ήδη εκλεγεί και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.