ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Πιθανό άνοιγμα των σχολείων σε δύο εβδομάδες


 «Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δε δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες», ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου.

«Στην αρχική συζήτηση είχαμε το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» τόνισε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες, ώστε να εξεταστούν καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Στην ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη. «Εάν τα πράγματα πηγαίνουν όπως πηγαίνουν και κρατηθούν αυτά τα δεδομένα, θα το δούμε κι αυτό».
«Είναι αλήθεια ότι έγινε μεγάλο βήμα αποκλιμάκωσης και υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζαμε και υπολογίζαμε», δήλωσε ο κ. Γώγος και εξήγησε ότι η απόφαση για οριζόντιο άνοιγμα σχετίζεται κυρίως με την σταθερά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τον τελευταίο καιρό.
«Δεκαπέντε μέρες μετά την πρωτοχρονιά μάλιστα» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως έχουμε επιδημιολογική αποτύπωση για τις γιορτές που πέρασαν ενώ μένει να δούμε τα δεδομένα από τα Θεοφάνεια.
«Πιστεύω κι ελπίζω να είναι τα ίδια δεδομένα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι καλή, παρά τους φόβους που υπήρχαν λόγω της κινητικότητας και του ικού φορτίου των λυμάτων .
Σχετικά με το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο που παίρνει η χώρα με το άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό είναι όντως μεγάλο, λέγοντας πως «πάντα στις περιπτώσεις που ανοίγουμε κάτι υπάρχει ρίσκο».
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής επισήμανε πως «αυτό το ρίσκο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί, για αυτό και η επανέναρξη αφορά κάθε φορά μεμονωμένα μια δραστηριότητα ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή πριν αποφασιστεί η επανέναρξη μιας άλλης».
«Όλα αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα» ανέφερε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση ελέγχεται μέσα από πακέτο μέτρων που έχει αποφασιστεί κι είναι πολύ συγκεκριμένο.
«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά», σημείωσε ο καθηγητής και επεσήμανε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε φορά που παρατηρείται επιβάρυνση και περιοχές «μπαίνουν στο κόκκινο» να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα περιορισμού σε αυτές.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.