ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρούν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη


 Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρούν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δημοσκόπησης που έγινε παγκοσμίως για το θέμα, από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από 50 χώρες.
Η δημοσκόπηση έγινε μέσω διαφημίσεων σε βιντεοπαιχνίδια και παζλ, γεγονός που απεδείχθη ιδιαίτερα ωφέλιμο στο να προσεγγίσει νέους ανθρώπους, παρέχοντας στους ερευνητές ένα «θησαυρό στοιχείων» για τις διαθέσεις των ανθρώπων παγκοσμίως στο κλιματικό ζήτημα. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε περίπου το 60% όσων συμμετείχαν να απαντήσει ότι πρέπει να γίνει «επειγόντως κάθε τι το αναγκαίο» σε απάντηση της κλιματικής κρίσης.
Κλιματική αλλαγή: Οι φόβοι των νέων
Τη μεγαλύτερη ανησυχία για το θέμα εξεδήλωσαν οι νέοι, με το 69% των ηλικιών μεταξύ 14 και 18 ετών να δηλώνουν ότι υπάρχει «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης», αλλά και οι μεγαλύτεροι να μην πάνε πολύ πίσω (58% είναι το ποσοστό άνω των 60). Μια πλειοψηφία ερωτηθέντων ετάχθη εξάλλου υπέρ της λήψης μέτρων για την κλιματική αλλαγή, ακόμα κι αν συνεπάγονται σημαντικές αλλαγές στις χώρες τους.
Οι πλέον δημοφιλείς δράσεις για το κλίμα ήταν, κατά σειρά, η προστασία και αποκατάσταση των δασών, η στροφή στις ανανεώσιμες ενέργειες και η φιλική προς το κλίμα γεωργία. Η προώθηση της φυτοφαγίας ήταν η λιγότερο δημοφιλής, υποστηριζόμενη μόνο από το 30% (με τα ποσοστά των οπαδών της φυτοφαγίας ιδιαίτερα υψηλά στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σε χώρες όπου τα ορυκτά καύσιμα είναι μείζων πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οι πολίτες υποστηρίζουν ισχυρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας (76%), των ΗΠΑ (65%) και της Ρωσίας (51%). Εκεί που το πρόβλημα προκαλείται από την αποψίλωση των δασών, όπως στη Βραζιλία και την Ινδονησία, οι πολίτες υποστηρίζουν μέτρα προφύλαξής τους (60% και 57% αντίστοιχα).
Σε 16 χώρες παρατηρήθηκε ότι οι άντρες και τα αγόρια που ανησυχούσαν για την κλιματική αλλαγή ήταν τουλάχιστο κατά 5% περισσότεροι των γυναικών και των κοριτσιών, ενώ σε τέσσερις χώρες της «αγγλόσφαιρας» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Μεγάλη Βρετανία) η σχέση ήταν αντίστροφη με τις γυναίκες και τα κορίτσια πιο ανήσυχες για το φαινόμενο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και τα αποτελέσματά της σταθμίστηκαν από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωρών.
Οι χώρες που ανησυχούν περισσότερο
Πρώτες στην ανησυχία για την κλιματική αλλαγή ήρθαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία με το 81% των πολιτών τους να θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ήταν στο 65%, η Αυστραλία στο 72% και η Ινδία στο 59%. Η χαμηλότερη ανησυχία σημειώθηκε στη Μολδαβία (50%). Όσο καλύτερη εκπαίδευση είχαν οι ερωτηθέντες τόσο περισσότερο ανέβαιναν και τα ποσοστά ανησυχίας για το κλίμα, κάτι που συμβαίνει ανεξαρτήτως του εισοδηματικού επιπέδου κάθε χώρας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.