ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

news

ΜΠΑΧΑΛΟ παραπληροφόρησης από την ίδια την Πολιτική Προστασία;


 Ένα απίστευτο παράδειγμα ελλιπούς  επίσημης ενημέρωσης, που δείχνει το χάος που πλέον επικρατεί όσον αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, σημειώθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. 

Μπορεί να αφορά μία Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας, που περιλαμβάνει 4 Δήμους, οφείλουμε όμως να το καταγράψουμε, καθώς αυτό που σήμερα παθαίνει ο διπλανός μας, αύριο ξαφνικά μπορεί να το βιώσουμε εμείς οι ίδιοι.
Χθες λοιπόν το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε επίσημο Δελτίο Τύπου, ανακοινώνοντας ότι «με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά» και «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου» λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα από 14/1/2021 και ώρα 6:00 μέχρι 18/1/2021 και ώρα 6:00 στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (και στο Δήμο Σπάρτης, αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στην Αργολίδα). Μεταξύ των μέτρων, ανακοίνωσαν επίσημα και το εξής:
« Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. »
Το Δ.Τ. αναπαράχθηκε αυτολεξεί μαζικά σε όλα τα κεντρικά, αλλά και σε τοπικά, μέσα ενημέρωσης, που προφανώς έσπευσαν να ενημερώσουν τον κόσμο για τα μέτρα που σε λίγες ώρες ξεκινούσαν. 
Η είδηση ότι απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό, με αναφορά μόνο μίας εξαίρεσης, έσκασε σαν “βόμβα” στους δεκάδες χιλιάδες δημότες, αλλά και σε όσους έτυχε να βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στους Δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας (που χθες όλοι μαζί είχαν συνολικά μόλις 3 κρούσματα, προχθές 4, τη Δευτέρα 3). Περιττό εμείς να περιγράψουμε τι σημαίνει ξαφνικά κάποιος να ενημερώνεται ότι -δήθεν- εγκλωβίζεται σε έναν τόπο, π.χ. μακριά από τη μόνιμη κατοικία του, π.χ. ενώ το πρωί εργάζεται σε άλλο νομό και έχει ανάγκη το μεροκάματο, π.χ. ενώ τα παιδιά του μένουν αλλού κ.ο.κ.
Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν κυβερνητικό “fake news”. Σκόπιμο ψέμα; Προϊόν άγνοιας; Προσπάθεια εκφοβισμού μερίδας πολιτών; Η ουσία είναι ότι δεν ισχύει. Τα περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν επιβάλλονται με Δελτία Τύπου, ούτε με εντολή του όποιου Υφυπουργού ή με Απόφαση ενός Γενικού Γραμματέα. Εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). 
Η ΚΥΑ εκδόθηκε αργά το βράδυ, τα μεσάνυχτα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 53/13.1.2021). Στο αρ.5 ορίζονται διάφορες περιπτώσεις μετακίνησης εκτός των ορίων της Αργολίδας και όχι μία και μοναδική για λόγους υγείας. Ισχύουν κανονικά οι μετακινήσεις εκτός Νομού α) από και προς την εργασία, β) για λόγους υγείας, γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει η ΚΥΑ ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σύμφωνα με την παρ.5 του αρ.6 ειδικά για τη μετακίνηση μικροπωλητών εκτός Δήμου διενεργείται υποχρεωτικά rapid test.
Τέλος καλό, όλα καλά, μόνο για κάποιους. Για όσους είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και ταυτοχρόνως γνωρίζουν ότι απαιτείται έκδοση ΚΥΑ και ξέρουν πως να αναζητούν τις ΚΥΑ.
Όσοι ενημερώθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας, από sites, τηλεόραση ή ραδιόφωνο, σήμερα εφαρμόζουν άλλα, ανύπαρκτα μέτρα περιορισμού, μέχρι τυχαία να μάθουν ότι δεν υπήρξαν ποτέ...  
Να σημειώσουμε ότι δεν ήταν η μοναδική ανακρίβεια της Πολιτικής Προστασίας. Ανακοίνωσε, επίσης, «Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.». Ούτε αυτό ισχύει, αφού βάσει του αρ.4 της ΚΥΑ, αυτές τις ώρες επιτρέπεται π.χ. και να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα («γ. ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο») κλπ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ανακύπτει – και δυστυχώς δεν είναι η 1η φορά – μείζον ζήτημα ασφάλειας δικαίου. Εάν δεν χωράει η ΚΥΑ στο Δελτίο Τύπου, μην γράψεις μία μοναδική εξαίρεση, βάλε π.χ. παραπομπή στο σώμα της ΚΥΑ, αλλά σίγουρα μην πανικοβάλλεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ντροπή το επίσημο Κράτος “να δουλεύει” τους απλούς πολίτες που δεν έχουν τις γνώσεις, τις πρακτικές δυνατότητες ή τις γνωριμίες για να εντοπίσουν την αλήθεια. Και είναι εντυπωσιακό πως η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει αυτή η ρωγμή στη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών - Πολιτείας. Πραγματικά κρίμα.  Πηγή: airetos.gr

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.