ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ οι αλλαγές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -

 


Όλα είναι ακόμη στο… μυαλό του Παναγιώτη Νίκα «υπό εξέταση». Θεωρείται σίγουρο πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να διακρίνει το πως και που «…θα το πάει». Ο ίδιος σήμερα έκανε λόγο για «εκτεταμένες αλλαγές» για να τους έχει όλους σε μια… δημιουργική αναστάτωση, όμως, αυτό στο τέλος μπορεί να σημαίνει και «σημειακές αλλαγές» από τις οποίες, θα προκύψει η όποια «καραμπόλα».

Το σίγουρο είναι πως ο Περιφερειάρχης, δεν… χαμπαριάζει από πιέσεις και αποφασίζει μόνος. Δεδομένο, πως τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε και έλαβε από όλους την προσωπική τους άποψη. Και δεδομένο είναι πως κανείς δεν… θέλησε να ζητήσει αλλαγή πόστου. Το γεγονός, ωστόσο, πως ο Π. Νίκας έχει… πόστα να μοιράσει, του λύνει εν μέρει τα χέρια. Και έχουμε και λέμε…

Ο… νέος Πρόεδρος του ΠΕΣΥ

Σημείο «κλειδί», το πρόσωπο του νέου Προέδρου στο ΠΕΣΥ. Θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεχίσει στην ίδια θέση ο Μανώλης Σκαντζός. Για τη θέση αυτή, το πιο πιθανό σενάριο κάνει λόγο για… πρόταση στον Γιάννη Μαλτέζο, που θα κληθεί να διαχειριστεί έναν σημαντικό ρόλο ουσίας και… εντυπώσεων, που τις έχει ανάγκη η Περιφερειακή αρχή σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του θεσμικού οργάνου, εκεί όπου το επόμενο διάστημα οι «μάχες» αναμένονται πολλές και «καυτές».

«Κλειδί» η Αργολίδα

Από μια τέτοια μετακίνηση προκύπτουν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά, την θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας. Γιάννης Σχοινοχωρίτης και Γιάννης Μαντζούνης… απομένουν, και, μια πρώτη εκτίμηση είναι η θέση να καλυφθεί από τον πρώτο (που θα «ελευθερώσει» την θεματική Αντιπεριφέρεια Πρόνοιας), χωρίς ωστόσο τίποτε να αποκλείεται. Εάν αυτό συμβεί, τότε ο Γιάννης Μαντζούνης θα συνεχίσει στο πόστο του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο Νίκας βρέθηκε στην Αργολίδα χθες το βράδυ και προφανώς θα είχε να διαχειριστεί και την… επόμενη μέρα.

Το Αρκαδικό… θέμα

Εάν, λοιπόν, λυθεί το ζήτημα της Προεδρίας στο ΠΕΣΥ, το επόμενο βήμα στην «σκακιέρα» των κινήσεων του Π. Νίκα, είναι το τι θα γίνει με την… επόμενη μέρα στην Αρκαδία. Με το νόμο των… πιθανοτήτων να συγκλίνουν προς το πρόσωπό του, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος θεωρείται πιθανό να διατηρήσει τα ηνία της διαχείρισης στην Προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, εκεί όπου δεν άνοιξε… μύτη και να πορευτεί και ως Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας. Στην περίπτωση αυτή, θα δούμε τον Μανώλη Σκαντζό σε θέση Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Πρόνοιας με αναβαθμισμένη υπόσταση, καθώς, η ατζέντα αυτή και οι αρμοδιότητές της συγκεντρώνουν ένα μεγάλο πεδίο αναφοράς πια.

Εάν πια ο Π. Νίκας επιλέξει να πάει σε πιο «νεωτεριστικές κινήσεις» για την Αρκαδία, αυτό θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες χωρικές Αντιπεριφέρειες -στη λογική της χρονικής «μοιρασιάς» και του «αλλαγές παντού- ωστόσο εκεί τα… μέτωπα, που θα πρέπει να κλείσουν θα είναι περισσότερα.

Η Μεσσηνία που… εξαρτάται από την Αρκαδία

Εάν, λοιπόν, δεν συντρέξει ο παράγοντας «έκπληξη» στην Αρκαδία, τότε δύσκολα θα φτάσουμε στην… έκπληξη στη Μεσσηνία. Πριν από λίγο καιρό φάνταζε πιθανή η αλλαγή στην θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Ο Στάθης Αναστασόπουλος μοιάζει ωστόσο πιθανό να συνεχίσει στην ίδια θέση, χωρίς εδώ ωστόσο να αποκλείεται και η πλήρης… ανατροπή. Η θεματική Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος θα έχει αυξημένο  αποτύπωμα το επόμενο διάστημα, με διαχείριση απορριμμάτων, ενεργειακά και άλλα πολλά που ετοιμάζονται και έτσι εάν την… διατηρήσει ο Ανδρέας Τσουκαλάς που «ακούστηκε» και για χωρικός, θα έχει να «δοκιμαστεί» για το έργο του, εφόσον επιλεγεί να συνεχίσει στην ίδια θέση. Σημειωτέον πως η Μεσσηνία είχε τις 3 από τις 7 θεματικές Αντιπεριφέρειες.

Οι υπόλοιποι νομοί

Για τη Λακωνία, ο Θεόδωρος Βερούτης με το «συν» που φέρει ως… πρόσημο στην αξιολόγηση του Νίκα, φαντάζει πιθανό να συνεχίσει ως χωρικός. Εάν ο Τάσος Γκιολής μείνει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας -κάτι που είναι το πιθανό- ο Π Νίκας θα πρέπει να διαχειριστεί τις υπόλοιπες επιλογές προσώπων από την περιοχή που έχει στη διάθεσή του.

Από τη μία ο Μπουντρούκας, από την άλλη η «ομογενοποίηση»

Επειδή, οι πολιτικές εξελίξεις θα… προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, «αναβαθμισμένη» στο πεδίο των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων αναμένεται μέσα από τις αλλαγές να είναι η συνεργασία με τον Γιάννη Μπουντρούκα. Για τους υπόλοιπους θεματικούς υπάρχει θετική εκτίμηση, ωστόσο, όλα θα κριθούν από την ισορροπία των προσώπων στους νομούς. Στις κινήσεις Νίκα θα πρέπει να υπογραμμίσετε από τώρα την έννοια της «ομογενοποίησης» που πλησιάζει σε ότι έχει να κάνει στην συνεργασία και με άλλα πρόσωπα.

«Ισοϋψείς» και η «έκπληξη»

Κρατήστε κάτι, με βάση ότι ο Π. Νίκας τους θέλει όλους «ισοϋψείς» , δεν αποκλείεται η «έκπληξη», βλέπε τις προηγούμενες κατά καιρούς επιλογές στο δήμο Καλαμάτας. Αλλά, κάθε έκπληξη ενέχει και την προσαρμογή, και, εδώ η… προσαρμογή σίγουρα έχει να κάνει με τον πολιτικό χρόνο, τις πολιτικές εξελίξεις, και, τα κρίσιμα θέματα της Περιφέρειας και της παραγωγής έργου. Το έργο που -πέρα από το να εξελίσσεται- πρέπει να γίνει και εμφανές. Ο ίδιος ο Νίκας το είπε πρόσφατα «μηχανές στο φουλ» για το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θα αποφασίζει την τελευταία στιγμή, μετρώντας έως τότε… πρόσωπα και καταστάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι όντας ευχαριστημένος από την παρουσία των συνεργατών του να οδηγηθεί σε «σημειακές» αλλαγές, χτυπώντας ωστόσο σε όλους το… καμπανάκι, την στιγμή που θα σχήμα θα πάρει πια μια πιο επιτελική μορφή.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.