ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Κλείδωσε με ψίχουλα για όλους η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

 


Στην τελική φάση βρίσκεται η άσκηση υπολογισμού του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 3% με 4%. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μείωση θα προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019, με τη συνολική ελάφρυνση πλέον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαμορφώνεται στο 25%.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης η συνολική μείωση του φόρου κατά 30%.

Τέλη Ιανουαρίου τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ

Τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ο λογαριασμός θα φτάσει σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στα τέλη Μαρτίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από  το 2019.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021. Αυτοί που θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη και θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φτάνουν έως και 250%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.