ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ όπως η Ιταλία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

 


Την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ όπως η Ιταλία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Εντός του 2022 εξετάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση των δηλώσεων καθώς πλέον με την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όλα τα δεδομένα θα βρίσκονται ψηφιακά στους servers της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να υπολογίσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Βέβαια, η υποβολή του ΦΠΑ είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν διαφωνίες τα λογιστήρια των επιχειρήσεων μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία.

Εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ενώ θα καταργήσει και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Ως προς τις επιστροφές ΦΠΑ η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Παράλληλα με τα ηλεκτρονικά βιβλία επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα έχουν σημαντικά οφέλη πέραν όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω. Όπως τονίζεται στη νομοθεσία όσοι επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη, ή μόνο τη λήψη, παραστατικών πωλήσεων περιορίζεται κατά δύο έτη ή ένα έτος, κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Πηγή: capital

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.