ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

ΜΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΜΗΧΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου και Νίκου Παπαναστάση προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας. Από τα χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα που δεν έχουν επισκευαστεί, για εκτός λειτουργία του σύγχρονου ασανσέρ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι και ΑμεΑ, για υποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού-υπηρετούν 22 γιατροί ενώ το 2012 ήταν 70, με βασικές ειδικότητες να απουσιάζουν, και ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να μεριμνήσει για την άμεση ενίσχυση του Κέντρου με ιατρικό προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Προβλήματα που δεν λύνονται παρά τις φιλότιμες και τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

Στην Καλαμάτα 3 Κέντρα Υγείας (αντί για 5 που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό) εξυπηρετούν ένα πληθυσμό 55.000 κατοίκων που αυξάνεται σημαντικά τις περιόδους των γιορτών και του καλοκαιριού.Ειδικότερα το ΚΥ αστικού τύπο (πρώην ΙΚΑ) τα 2 τελευταία χρόνια ήταν και εμβολιαστικό κέντρο με αποτέλεσμα, να απασχολούνται οι 6 από τους 22 γιατρούς που υπηρετούν καθώς και αρκετοί νοσηλευτές, και να ακυρώνονται ραντεβού. Η πολιτική της συστηματικής υποβάθμισης του όμως συνεχώς μεγαλώνει παρά τις τεράστιες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν 22 γιατροί –ενώ το 2012 που εξυπηρετούνταν 40.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ υπηρετούσαν 70 γιατροί. Πολλοί από τους γιατρούς είναι επικουρικοί, ορισμένοι μετακινούνται στο νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ενώ στο τέλος της χρονιάς θα συνταξιοδοτηθούν ο χειρούργος και ο ορθοπεδικός γιατρός. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η βασική ειδικότητα του καρδιολόγου λείπει για πάνω από 2 χρόνια, οι 2 παιδίατροι καλύπτουν τα νοσοκομεία και δεν υπάρχει ούτε ένας στο Κ.Υ., οι οφθαλμίατροι και οι οδοντίατροι έχουν διαθέσιμο ραντεβού σε 3 μήνεςΤο ακτινολογικό μηχάνημα δοντιών είναι χαλασμένο για πάνω από 2 μήνες. Το μηχάνημα της μέτρησης οστικής πυκνότητας που διαβλέπει την οστεοπόρωση είναι επίσης χαλασμένο. Το ασανσέρ είναι εκτός λειτουργίας για πάνω από 2 μήνες με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ή να ταλαιπωρούνται ασθενείς, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ που ουσιαστικά δεν μπορούν να εξεταστούν.

Αυτά τα προβλήματα εντείνονται ακόμα περισσότερο αφού υπάρχουν μηχανήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να καλύψουν τις ανάγκες του Κ.Υ. αλλά δεν επισκευάζονται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ παρ’ ότι έχουν δοθεί χρήματα από το δήμο γι’ αυτό. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά που χρησιμοποιούνται όπως τα cd του ακτινολογικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία και των υφιστάμενων μηχανημάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά κέντρα, να ταλαιπωρούνται απίστευτα οι ασθενείς, να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οι λαϊκές οικογένειες και να δέχεται τεράστια πίεση το γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας που είναι και αυτό ήδη υποστελεχωμένο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

Να στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων,

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να επιστρέψουν στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας

– Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Κ.Υ., για να μπορέσει να συντηρήσει και να ανανεώσει τον παλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.