ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Το μεγάλο στοίχημα των περιφερειών και η άγνοια για τις αρμοδιότητές τους

 


Το κενό από παθογένειες του παρελθόντος μπορούν να καλυφθούν με αλλαγή ταχύτητας. Αυτό συμφώνησαν κατά την διάρκεια της 1ης μέρας του 10ου περιφερειακού συνεδρίου RGC στην Πάτρα οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας.

Στο πρόβλημα της άγνοιας των πολιτών για το ποια είναι η αρμοδιότητα των περιφερειών αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας με τους δήμους. Όλες οι δράσεις των περιφερειών, όπως είπε, έχουν ως στόχο να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.
Ο Κων. Αγοραστός πρόσθεσε πως μέσα στην κρίση οι περιφέρειες άντεξαν και τα κατάφεραν. «Η φιλοσοφία είναι πάντα ίδια, δηλαδή η περιφέρεια να προλαμβάνει τις συνέπειες των κινδύνων που έρχονται» είπε και εξήρε την προσφορά των περιφερειών σε τομείς όπως οι υποδομές, ο αθλητισμός, η παιδεία κ.α.
Ο Παν. Νίκας αναφέρθηκε σε τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες. Τη γραφειοκρατία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ανυπαρξία κάθετων αξόνων που θα δώσουν άλλη πνοή στις περιφέρειες.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρέπει να έχουν οι περιφέρειες τόσο μεταξύ τους όσο και με την κεντρική διοίκηση.
Τέλος, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα τόνισε πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των περιφερειών. Για τον λόγο αυτό πρότεινε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να προχωρήσει σε μία καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Π. ΝΙΚΑ



Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, “το ζητούμενο είναι μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των διακριτών μορφών διοίκησης, αφ’ ενός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και αφ’ ετέρου της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία ψηφίστηκε και έχει την βασική ευθύνη να χαράζει την κατεύθυνση, να κατανέμει τους πόρους και να σχεδιάζει την στρατηγική την οποία σε γενικές γραμμές πρέπει να ακολουθούμε”.
“ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ”
Όπως τόνισε ο Π. Νίκας, “απαιτείται συνεργασία, στον υπερθετικό βαθμό, μεταξύ των Περιφερειών”, παρατηρώντας ότι “η πολιτεία χρειάζεται να μοιράσει αρμοδιότητες, συγκεκριμένες -για τον δήμο και την Περιφέρεια-, και από την πλευρά της να ασκεί τον έλεγχο”.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε “μετρίως αισιόδοξος” για το αναπτυξιακό καθεστώς των Περιφερειών, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα -“όταν δεν έχουμε έναν δημόσιο τομέα ικανό και παραγωγικό, δεν μπορούμε να έχουμε έναν ικανό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα” παρατήρησε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ότι χρειάζεται στρατηγική σε κεντρικό επίπεδο.
ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Ενδεικτικά ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στα θέματα διασύνδεσης και συγκοινωνιακών υποδομών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την διαπεριφερειακή της σύνδεση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για τον βασικό οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα ο οποίος -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ελλάδας.
Σημείωσε ακόμα χρονίζοντα οδικά έργα εξαιρετικής σημασίας, αναφερόμενος τόσο στον οδικό άξονα Τρίπολη – Πύργος, αλλά και στον με εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές οδικό άξονα διασύνδεσης της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία.
Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Παράλληλα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην άοκνη προσπάθεια της περιφερειακής του Αρχής για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -“πρέπει να λειτουργήσει το V της Πελοποννήσου” δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου – Αργους – Ναυπλίου, για την οποία υπάρχει συναίνεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας στο εν λόγω έργο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για “απίστευτη γραφειοκρατία” που σωρεύει καθυστερήσεις.
ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, το οποίο χαρακτήρισε ως “ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της πατρίδας μας”, σημειώνοντας ότι το εν λόγω γεγονός “δεν επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι” για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:
“Όπως και το δημογραφικό, η εγκατάλειψη της υπαίθρου αποτελεί θέμα εθνικό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε σε επίπεδο δήμου, ούτε Περιφέρειας. Απαιτεί εθνική στρατηγική, στρατηγική που οφείλει να σταθεί πάνω από τον κομματισμό και την ψηφοθηρία” όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Π. Νίκας.
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην απολιγνιτοποίηση, δήλωσε ότι είναι σωστή η πολιτική απεμπλοκής της χώρας μας από τον άνθρακα, “εν πολλοίς υπαίτιου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε”.
Όπως είπε ο Π. Νίκας, μέσα από το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) προκύπτει για την περιοχή της Μεγαλόπολης μια πολύ μεγάλη ευκαιρία -καθώς, μεταξύ άλλων, προχωρεί η δημιουργία μεγάλου βιομηχανικού πάρκου, αλλά και αγγλόφωνου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος- παρατηρώντας ότι η δυναμική που αναπτύσσεται μπορεί να δώσει ευκαιρίες και στις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
“ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΟΣΠΟΔΙΑΚΗ ΧΩΡΑ”
Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εξέφρασε έναν ακόμα προβληματισμό ως προς τις αναφορές περί “περιφερειακής διακυβέρνησης”, σημειώνοντας:
“Το ζητούμενο είναι μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των διακριτών μορφών διοίκησης, αφ’ ενός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και αφ’ ετέρου της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία ψηφίστηκε και έχει την βασική ευθύνη να χαράζει την κατεύθυνση, να κατανέμει τους πόρους και να σχεδιάζει την στρατηγική την οποία σε γενικές γραμμές πρέπει να ακολουθούμε”, είπε ο Π. Νίκας παρατηρώντας χαρακτηριστικά:
“Τι ακριβώς εννοούμε με την περιφερειακή διακυβέρνηση; Η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδιακή χώρα και δεν πρέπει να γίνει ποτέ. Διακρίνω, ωστόσο, μια τάση να αυξήσουμε όλοι τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες μας, σε όλα τα επίπεδα”.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.