ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Υπερχρεωμένες βρίσκει μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τέλος των μέτρων στήριξης

 


Υπερχρεωμένες βρίσκει μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τέλος των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τον περιορισμό των απωλειών από την πανδημία.

Μάλιστα, η αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης που ήδη καταγράφεται σε ορισμένους τομείς και αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι εντείνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, απειλώντας πλέον τη βιωσιμότητα αρκετών ΜμΕ. Η συσσώρευση των υποχρεώσεων και η μείωση των εσόδων έχει ως συνέπεια πάνω από το 50% των ΜμΕ να έχουν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε ανατιμήσεις, κάτι που στην ουσία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν ακόμη πιο αρνητικά την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), έρευνα, μάλιστα, η οποία έγινε πριν από την εκδήλωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το 47,3% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τουλάχιστον 1 από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων που παρακολουθεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα, το 25,7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ, το 22,2% σε λογαριασμούς ενέργειας (15,2% το πρώτο εξάμηνο του 2021), το 21,7% προς προμηθευτές, το 14,8% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ενοικίου, το 13,8% σε λοιπούς λογαριασμούς (νερό, τηλεφωνία κ.λπ.), το 13,5% ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές, το 12,1% προς το πρώην ΙΚΑ. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τουλάχιστον 3 από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων ανήλθαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στο 24,2%, έναντι του 22,3% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και του 17,8% που ήταν το τελευταίο προ πανδημίας εξάμηνο. Μάλιστα, από τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες κατηγορίες, σχεδόν το 20% αυτών σε κάθε κατηγορία δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές ούτε κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των ΜμΕ. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,9%) δήλωσαν πως δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, το 11% δήλωσε πως επαρκούν για λιγότερο από μήνα, ενώ το 17,6% δήλωσε πως επαρκούν για ένα μήνα.

Με άλλα λόγια, για το 50,5% των ΜμΕ τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς τους ανήλθε στο 4,6%, έναντι 4,1% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου του 2021.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.