ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

 


Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους καθημερινά, σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό δε θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ρητορική που χρησιμοποιούν θυμίζει κουτσαβάκι που βγαίνει στο παράθυρο και εκτοξεύει καθημερινά απειλές κατά των πάντων. Αν συνεχίσουν έτσι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε το ατύχημα. Η Τουρκία δε θέλει τον διάλογο. Επειδή ξέρει ότι αυτός δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αποδεχόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία απειλεί, πιστεύοντας ότι θα κάνουμε πίσω. Όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μόνο που αυτό είναι αδύνατον. Αν υποχωρήσουμε και εδώ, τότε θα μιλάμε για ήττα. Αν το τίμημα της ειρήνης είναι χάσουμε το μισό Αιγαίο, ας το χάσουμε, αν είναι να το χάσουμε, στο πεδίο. Πιστεύουν όμως στα αλήθεια ότι θα κερδίσουν; Έχουν σκεφτεί τις συνέπειες που περιμένουν τους ίδιους αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν όπως θα ήθελαν; Το πάθημα του Βλαδίμηρου Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχει δείξει κάτι στον μέγα θαυμαστή του, τον Ταγίπ Ερντογάν;

Τρεις είναι οι λόγοι που φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα ενός επεισοδίου: Η Τουρκία φοβάται ότι ο χρόνος πλέον κυλάει σε βάρος της, καθώς η Ελλάδα αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο με την αγορά σε αεροπλάνα που δεν έχει πρόσβαση η ίδια. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα εσωτερικά της Τουρκίας, όπου ο Ερντογάν δεν είναι πλέον ο πανίσχυρος ηγέτης που ήταν μέχρι πρόσφατα. Και ακόμη, οι πιθανότητες για ένα θερμό επεισόδιο αυξάνονται ακριβώς επειδή η Δύση πιστεύει ότι η Τουρκία δε θα το τολμήσει να φέρει στα όρια του το ΝΑΤΟ όσο η συμμαχία έχει ανοικτές πληγές στην Ουκρανία. Κι όμως! Ένας τυχοδιώκτης θα διάλεγε αυτή ακριβώς τη στιγμή για να παίξει τη ζαριά του!

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλον δρόμο απ΄ αυτόν που ακολουθεί. Και καλό είναι αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό να το κάνει τώρα. Από την άλλη πλευρά, θα είναι αδιανόητο να μπουν τρικλοποδιές σε αυτή τη φάση από το εσωτερικό της χώρας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές για να κάνουν κάποιοι ασκήσεις τακτικισμού. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία στις κινήσεις του. Ξέρει ότι μια πολιτική συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη λύση. Ξέρει επίσης ότι διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς πίεσης και αν δεν έχει εξασφαλιστεί νωρίτερα ο πλήρης σεβασμός στους διεθνούς κανόνες. Σε κάθε πάντως περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει στα τρία αυτά χρόνια που κυβερνάει τι μπορεί να καταφέρει και σίγουρα δε χρειάζεται να προσκομίσει πιστοποιητικά πατριωτισμού.

Τα λέμε όλα αυτά επειδή αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται ότι θα είναι ένα δύσκολο και απρόβλεπτο καλοκαίρι. Κι όσες φορές χάσαμε στο παρελθόν χάσαμε επειδή δεν υπήρχε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και όχι γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα για να κερδίσουμε.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.