ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

25% υψηλότερες οι τιμές στις βιολογικές από τις συμβατικές ντομάτες

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια της βιολογικής ντομάτας στην Αρκαδία, με την Κανδήλα, την Τεγέα και το Λεωνίδιο να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον βιοκαλλιεργητή Νίκο Καρρά, «η ντομάτα της Αρκαδίας είναι από τα προϊόντα που δεν έχουν πρόβλημα διάθεσης. Θα μπορούσε να επεκταθεί ως καλλιέργεια, αλλά συνήθως οι παραγωγοί είναι διστακτικοί σε κινήσεις που δεν ακολουθεί η πλειονότητα».

Σε ό,τι αφορά την προσδοκώμενη τιμή, ο Νίκος Καρράς επεσήμανε ότι «πάμε σε μία χρονιά με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, το οποίο δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε στον καταναλωτή, αφού δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει».

Στην Αρκαδία, οι βιολογικές ντομάτες είναι κατά 20%-25% ακριβότερες από τις συμβατικές και η τιμή τους κινήθηκε από τα 80 λεπτά έως το 1 ευρώ.

Ο Δημήτρης Δρόσος, που καλλιεργεί βιολογικά πάνω από 15 χρόνια, τόνισε ότι «η βιοκαλλιέργεια ντομάτας έχει μικρή αύξηση κατά 20% και τα προϊόντα μας είναι περισσότερο ποιοτικά, αφού καλλιεργούμε ακόμα παλαιότερες ποικιλίες. Το ερώτημα είναι, φυσικά, οι τιμές, χωρίς όμως να περιμένουμε μεγάλη διαφορά από την περασμένη χρονιά, αφού και το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά. Επειδή αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους, κάποια στιγμή θα το μετακυλήσουμε στον καταναλωτή. Η είσοδος της βιολογικής ντομάτας στα σούπερ μάρκετ είναι δεδομένη, αν έχει την ποιότητα που απαιτείται».

πηγη: ypaithros.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.