ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

1 δισ. ευρώ απλήρωτοι λογαριασμοί στο ρεύμα– Σοκ από τα νέα τιμολόγια

 


Ενα τσουνάμι χρεών, που οι κρατικές επιδοτήσεις, όσο γενναιόδωρες και αν είναι, αδυνατούν να συγκρατήσουν, δημιουργείται στην αγορά ενέργειας. Το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Ηταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών, το περυσινό φθινόπωρο. Συνολικά έχουν συσσωρευθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιδίδονται στον… ενεργειακό τουρισμό, μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας το φθηνότερο τιμολόγιο. Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρεία 50.000 – 60.000 καταναλωτές, έναντι 25.000 πριν από την κρίση. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός όσων δεν έχουν –λόγω χρεών– σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στην Καθολική Υπηρεσία. Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτήν το β΄ τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 182.000. Είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος «πάροχος» της αγοράς. Η διόγκωση των χρεών ενισχύει τις πιέσεις στις εταιρείες ενέργειας και, όπως έχει προειδοποιήσει η ΡΑΕ, είναι πιθανό να βγάλει εκτός αγοράς κάποιες από αυτές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, με ναρκοθετημένο πεδίο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η αγορά ενέργειας, καθώς η πολύμηνη και χωρίς διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή κρίση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών», ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Εκτίναξη οφειλών

Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί άνω των 45 ημερών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45% από 20% την προ κρίσης περίοδο, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος ακόμη και μετά την επιδότηση. Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Το ζήτημα ανέδειξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 28 Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα τον «κίνδυνο δημιουργίας νέων οφειλών, που θα παραμείνουν ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό προηγούμενων οφειλών. «Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που απειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύναται να οδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις Energa – Hellas Power) συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.