ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

ΜΕΓΑΛΟ «μπουρίνι» ανατιμήσεων αναμένεται φέτος το φθινόπωρο

 


Aπό το δίμηνοΙουλίου – Αυγούστου ξεκίνησε ένας ακόμη κύκλος αυξήσεων, που θα έχει συνέχεια και τον Σεπτέμβριο και θα πλήξει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, με την αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους. 

 Τα ευρήματα πρόσφατων μετρήσεων δείχνουν ότι οι πολίτες περιορίζουν διαρκώς τις αγορές τους για να αντεπεξέλθουν στις απανωτές ανατιμήσεις, που ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούλιο. Μάλιστα, όπως φανερώνουν τα επιμέρους στοιχεία, αυτή τη φορά τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5,6% ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι τιμές τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,2%. Η εκτίναξη της ζήτησης πέρυσι τον Ιούλιο στην Ελλάδα (στην Ευρώπη λίγο νωρίτερα) μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και την επαναφορά στην κανονικότητα και η αδυναμία να καλυφθεί η ζήτηση αυτή από την προσφορά έφερε τις πρώτες ανατιμήσεις.

 Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει συμπληρώσει ήδη τους έξι μήνες, οι αυξήσεις έχουν κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί στα περισσότερα από τα βασικά είδη διατροφής, όπως τα άλευρα και το ηλιέλαιο. Σε αυτά πλέον έχουν προστεθεί τα γαλακτοκομικά, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί ίσως και με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, καθώς τα αποθέματα ζωοτροφών με παλιές, πριν από τις αυξήσεις, τιμές τελειώνουν, ενώ τα μηνύματα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα έρθουν στο ράφι τον Σεπτέμβριο.

Του Φάνη Ζώη  f.zois@naftemporiki.gr  

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.