ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για την πρόσκληση εργατών γης τρίτων χωρών

 


Εξαιτίας της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου, η παραγωγή της οποίας εκτιμάται αυξημένη για φέτος, το πρόβλημα που θα εμφανιστεί σχετίζεται με την ύπαρξη εργατών γης. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ισχύον πλαίσιο.

Οι διαδικασίες πρόσκλησης εργατών γης ρυθμίζονται με το Ν. 4783/2021 και ειδικότερα με το άρθρο 16.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες έχουν δύο δυνατότητες.

Α. Απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών

Οι εργοδότες κατά κύριο λόγο ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απασχολήσουν τους ήδη διαμένοντες παρατύπως στη χώρα μας, εργάτες γης τρίτων χωρών. Αυτό μπορεί να γίνει για χρονικό διάστημα αρχικά τρείς (3) μήνες με δυνατότητα παράτασης έως έξι (6) μήνες και με έκδοση νέας άδειας παραμονής.

Η αίτηση μπορεί να γίνει από τους εργοδότες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton, έως 30/9/2022.

Β. Πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών

Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν με τη διαδικασία μετάκλησης να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες και για χρονικό διάστημα αρχικά τρείς (3) μήνες με δυνατότητα παράτασης έως έξι (6) μήνες.

Η αίτηση γίνεται στην ίδια πλατφόρμα και έως 30/9/2022.

Ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε ένα εργάτη γης.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα των εργοδοτών  διασταυρώνονται, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον καθορισμό των εργατών που δικαιούται ο κάθε εργοδότης.

Για την ομαλή εξέλιξη της ελαιοκομικής περιόδου, ζητάμε ως Περιφέρεια, όπως και οι Βουλευτές του Νομού μας, τα εξής:

Α. Να παραταθεί η προθεσμία της 30/9/2022 έως το τέλος του έτους.

Β. Να μειωθεί δραστικά η απαιτούμενη έκταση των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους παραγωγούς να εξυπηρετηθούν με δεδομένο την ήδη διαφαινόμενη έλλειψη εργατών γης και αν αναλογιστούμε την φετινή ελαιοκομική χρονιά, η οποία φαίνεται να είναι αρκετά καλή από άποψη παραγωγής, το παραπάνω κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Γ. Να υπάρχει δυνατότητα κοινής πρόσκλησης δύο εργοδοτών και αυτό επειδή ο κλήρος γενικά είναι μικρός, κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην συγκομιδή των προϊόντων μας.

Τέλος η αρμόδια υπηρεσία για τις ενέργειες πρόσκλησης εργατών γης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και ειδικότερα το Τμήμα Αδειών Διαμονής Ν. Μεσσηνίας, Αθηνών 173 με πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721362760 – 763.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.