ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Μηνύματα διαμαρτυρίας αλλά και σταθερότητας από τις κάλπες

SAMARAS-TSIPRASΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ άντεξε, το δημοψήφισμα ανατροπής απέτυχε. Η κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα και θα διορθώσει τις αδικίες, κοιτάμε μόνο μπροστά.
Αυτό είναι το στίγμα της δήλωσης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωσή του επιμένει ότι το δημοψήφισμα πέτυχε με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε άμεση προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Έχω γυρίσει όλη την χώρα, γνωρίζω τι πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει γρήγορα», προσθέτοντας ότι απέτυχε ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος που επιχείρησε να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές.
«Το σύνθημα “σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν” έπεσε στο κενό», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «μέσα στην τρικυμία της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά του από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές;».
Συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παίρνει το πολύ δύο μόνο από τις 13 περιφέρειες, ελάχιστες από τις 52 πρωτεύουσες νομών, όπως και ελάχιστους από τους 66 δήμους του λεκανοπεδίου».
«Η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας, και συνεχίζει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απέτρεψε τον εφιάλτη, να γυρίσει η χώρα πίσω στην περιπέτεια. Κοιτάμε μόνο μπροστά, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΗΣΕ
ΧΘΕΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, είναι, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.
Σε σχετική δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία στις ευρωεκλογές ανέδειξε την Αριστερά πρώτη δύναμη με σημαντική διαφορά, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός έδωσε εντολή για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.
Σύμφωνα με τον Αλ Τσίπρα, «η ΝΔ έχασε 7% από τον Ιούνιο του 2012, και το ΠΑΣΟΚ 5%, ενώ εάν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 130 έδρες και η ΝΔ 69 έδρες». Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα και να διαπραγματευτεί το χρέος, ενώ τόνισε ότι ο Σαμαράς κρύβει στο συρτάρι του το νέο μνημόνιο που έρχεται και ζήτησε άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ
ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΛΑΟ
Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΣΙΠΡΑ
Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών «προκύπτει η απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κοινωνία έστειλε ισχυρά μηνύματα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι από το αποτέλεσμα καθίσταται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «στο φως των νέων δεδομένων».
«Η βάση της παράταξης έστειλε καθαρό μήνυμα ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι το σημερινό αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την «ενότητα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» -κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί «με άμεσες πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρωθούν με ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες για την εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Ικανοποίηση για τα ποσοστά του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά και για την παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε όμως ότι «το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά “νέο πολιτικό σκηνικό” προς όφελος του λαού.»
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ
Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ
Με δήλωση από τη φυλακή ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρέτισε την εκλογική επίδοση τους. «Η Χρυσή Αυγή είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών εκλογών. Είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν.Μιχαλολιάκος.
Βάσει του εκλογικού αποτελέσματός της, η ΧΑ ζητά την αποφυλάκιση των βουλευτών της, που είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της δράσης της ως εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τη δήλωση Μιχαλολιάκου: «Η Χρυσή Αυγή είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών ευρωεκλογών. Είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Είμαστε το μοναδικό κόμμα με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά. Είμαστε, πλέον, ο βασικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Είμαστε η Ελλάδα που έρχεται».
Σύμφωνα με τον γγ της Χρυσής Αυγής, «Η ΝΔ του Σαμαρά πλήρωσε, εκτός από την αντιλαϊκή της πολιτική, τα ψέματα και την άθλια πολιτική σκευωρία εις βάρος μας», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «απέτυχε παταγωδώς να εκφράσει το ρεύμα της οργής των Ελλήνων». Και προσθέτει: «Έγινε ουρά του Σαμαρά σε αυτήν την παράνομη δίωξη. Τα στελέχη του έχουν ουρές καταθέσεων στην Goldman Sachs και την JP Morgan».
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
«ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ»
Πολιτικό άθλο χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το ποσοστό που συγκέντρωσε «Το Ποτάμι» στις ευρωεκλογές. «Το Ποτάμι χωρίς προστασίες και χωρίς λαϊκισμούς μέσα σε 88 ημέρες συγκέντρωσε το 6,6% των ψηφοφόρων», σημείωσε και πρόσθεσε «σε κάθε περίπτωση καταφέραμε τα αδύνατα». «Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», κατέληξε ο επικεφαλής του «Ποταμιού».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στη δήλωσή του προανήγγειλε εξελίξεις στο κόμμα:
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία.
»Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μέσα από το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα συζητήσουμε το μήνυμα των εκλογών και τις αιτίες του αποτελέσματος.
»Η Δημοκρατική Αριστερά –Προοδευτική Συνεργασία είναι και θα είναι παρούσα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:
ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΜΕ
«Παρ’ ότι πολλοί, μας είχαν κηρύξει σε πολιτική αφάνεια, επανακάμψαμε διπλασιάζοντας –περίπου- το ποσοστό μας, από τις τελευταίες εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρη, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι, με απαιτήσεις, χωρίς βερμπαλισμούς και έπαρση. Ευχαριστώ όσους συνετέλεσαν στο επιτυχές αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης είναι δεδομένη» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του δεν είναι ικανοποιητικά.
«Τα ποσοστά που πήραμε δεν μας ικανοποιούν. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ο πόλεμος που μας έγινε είναι πρωτοφανής», ανέφερε ο κ. Καμμένος. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό είπε ότι αποδοκιμάσθηκε καθώς κατάφερε να εκλέξει επτά από τους 21 Έλληνες και Ελληνίδες ευρωβουλευτές. Εξήρε τις προσπάθειες που έκαναν οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα να εκλεγεί για πρώτη φορά εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.