ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Μεσσηνιακη Ανασκοπηση του 2009

Ο Ιανουάριος ξεκινά με τις καθιερωμένες δημαιρεσίες και τις όποιες αλλαγές στο αυτοδιοικητικό σκηνικό σε επίπεδο δομών. Κινήσεις ισορροπιών σε Δήμο Καλαμάτας και Νομαρχία Μεσσηνίας, με τον Δημήτρη Δράκο να αποδεικνύεται καλός σε αυτό το… άθλημα. Ωστόσο, στις 5 του μήνα συγκλονισμένη μένει και η τοπική μας κοινωνία από το άκουσμα της δολοφονικής επίθεσης που δέχεται ένα δικό μας παιδί, ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης από την Κυπαρισσία, εν ώρα υπηρεσίας στα Εξάρχεια. Η αναταραχή στην λωρίδα της Γάζας γενικεύεται και ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης πολεμικής σύρραξης μεγαλώνει. Οι Άραβες διαδηλώνουν την αντίδραση τους στο διαρκές έγκλημα των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και βρίσκουν συμπαραστάτη, το λαό της Καλαμάτας, μια μέρα μετά. Στις 7 του μήνα η επικαιρότητα αποκτά πολιτικό χρώμα και είναι η αρχή για τη μεγάλη επιστροφή. Το πιο δυνατό come back της πολιτικής και μια στιγμή απόλυτης δικαίωσης για τον Μεσσήνιο Βουλευτή Αντώνη Σαμαρά που αποκτά πλέον κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, με την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στην θέση του Υπουργού Πολιτισμού. Στην θέση αυτή λίγο αργότερα γράφει ιστορία με τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης, αλλά αυτό θα το δούμε λιγάκι αργότερα.
Το 2009 με το καλημέρα μας… τρίζει τα δόντια.. Η΄ μάλλον καλύτερα η φύση εκδικείται. Τα όσα δεν έγιναν για να προστατευτούν οι πυρόπληκτες περιοχές, βγαίνουν στην επιφάνεια στις 14 του μήνα, με τις μεγάλες πλημμύρες στην Άνω Μεσσηνία, που αφήνουν τα σημάδια τους, και αναγκάζουν πλέον φορείς και αρχές να τρέξουν να προλάβουν τα χειρότερα.Μια μέρα μετά και η Μαραθόλακκα, σκάει σαν θέμα. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο σε ένα θέμα που θα απασχολήσει κάτι παραπάνω από 100 φορές καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να βρεθεί μια κάποια λύση. Οι κάτοικοι του Ταϋγέτου βάζουν λουκέτο, αποκλείοντας το δρόμο που οδηγεί στην χωματερή και εφαρμόζοντας οι ίδιοι την απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας.Ο Ιανουάριος τα έχει λίγο πολύ όλα και από αστυνομικό ρεπορτάζ αρκετά. Με το σίριαλ της απαγωγής στο Καβούρι του Μεσσήνιου εφοπλιστή Σταύρου Παναγόπουλου αλλά με τον 52χρονο Νικήτα Μαυρίκη να οδηγείται στον εισαγγελέα ως εγκέφαλος της ληστείας στην τράπεζα Alpha Bank της Καλαμάτας. Ωστόσο, στις 26 θα σταθούμε και χρήζει αναφοράς το γεγονός πως οι αγρότες για πρώτη φορά σε επίπεδο νομού, κατεβαίνουν δυναμικά στους δρόμους, και κλείνουν κάθε κόμβο, ζητώντας το κράτος να σταθεί στο πλευρό τους. Ακόμη περιμένουν…
Ο Φεβρουάριος ξεκινά με τη μεγάλη γιορτή της Υπαπαντής και την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην πόλη της Καλαμάτας. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως φέτος η γιορτή θα είναι σημείο αναφοράς πανελλαδικά, και με την παρουσία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και την πιθανή παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει φαίνεται το στίγμα κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Καλαμάτα, αφού και πέρυσι στις 15 του μήνα σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Τέντα, μιλά για νίκη στις επόμενες εκλογές, και το κάνει τελικά πράξη αργότερα. Τότε τον πίστευαν πάντως λίγοι.
Πάμε στον Μάρτιο και στα μέσα του μήνα, συναντά κανείς το ρεπορτάζ που αναδεικνύεται και μέσα από την εκπομπή «αποδείξεις» του Αντέννα αλλά και που αναδεικνύει πολλά για την κρατική δομή και λειτουργία. Για κλειστά αστυνομικά τμήματα σε 5 νομούς της επικράτειας, πληρώνουμε 154.429 ευρώ. Φυσικά τα τμήματα της Μεσσηνίας κατέχουν περίοπτη θέση με το ρεπορτάζ να εστιάζεται κυρίαρχα σε αυτά.Στις 16 του μήνα εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ελεγχόμενη στάθμευση στην Καλαμάτα με αρχικό εύρος την ζώνη των πάρκινγκ του Νέδοντα. Από ελεύθερα, πλέον στοιχίζουν κάτι λίγο ανά ώρα, με την επέκτασή του μέτρου και στο κέντρο να αποτελεί μέχρι σήμερα επιδίωξη της δημοτικής αρχής. Μην ξεχάσουμε αναφερόμενοι στα δημοτικά πράγματα ότι στις 19 του μήνα κάνει την εμφάνισή του το Κίνημα πολιτών για τον Πολιτισμό, και ονομάζεται “Casus Culti”, στο οποίο αρκετοί συμμετείχαν, σαν μια δομή αντίπαλο δέος του «Φάρις», αλλά που μετά από τότε εξαφανίστηκε. Στις 31 έχουμε την σύλληψη των δολοφόνων του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου, σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα που μας συγκλόνισε στην αρχή της χρονιάς. Γυρνώντας λίγο πίσω στις 6 του μήνα Σαμαράς και Στυλιανίδης βρίσκονται στην Είρα, εξαγγέλλουν έργα και το πρώτο βήμα για την απονομή της δικαιοσύνης για τα όρια του Επικούρειου γίνεται.
Πάμε στον Απρίλιο και στις 13 του μήνα ανακοινώνονται τα ευχάριστα για το μεγάλο όνειρο του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Το όνειρό αγγίζει και γίνεται πραγματικότητα με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο να σημειώνει ότι το Μάιο του 2010 οι πρώτοι τουρίστες θα φθάσουν στην περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο νομός μας πλέον γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και οι προοπτικές που διανοίγονται αρκετές. Στις 28 του μήνα, το μπαϊράκι του Δράκου δεν κράτησε για πολύ όπως και αναμενόταν και η κίνηση για κινητοποιήσεις των νομαρχιών συνολικά της χώρας περισσότερο με πυροτέχνημα μοιάζει παρά με κάτι άλλο. Βέβαια, ο Νομάρχης Μεσσηνίας με τις τακτικές του βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αφού από τη μια δέχεται τα πυρά του κόμματος της Ν.Δ. που σε μια κρίσιμη στιγμή ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ τραβούσε αλλού για… αλλού, και, από την άλλη τα πυρά των μειοψηφιών για την αποφασιστικότητά του.
Στις 13 Μαΐου ένα αίσθημα ανακούφισης μας διαπερνά αφού οι επιστήμονες μετά και τον απαραίτητο έλεγχο, σημειώνουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίζει να αναπτύσσεται αρκετά στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Τότε, θυμόμαστε όλοι τα βουητά και τα ταρακουνήματα επί μήνες που στην περιοχή της Μαντίνειας γίνονταν έντονα και οι φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό και για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, έτρεχαν και δεν… έφταναν. Τελικά όλα καλά, κύλησαν και ήρεμα και μακάρι και η νέα χρονιά με τον «εγκέλαδο» να είναι έτσι αγαπημένη.
Στις 17 του ίδιου μήνα ένα θέμα που πρώτη ανέδειξε η τηλεόραση BEST και που μέχρι σήμερα κανείς δεν μίλησε για ευθύνες, τι έγινε ξεχαστήκαμε;;; φτάνει να γίνεται πρωτοσέλιδο και στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. «Αυριανή» και «ποντίκι» μας στολίζουν για τα όσα διαδραματίστηκαν με τη βίλα στο Βασιλίτσι, εκεί όπου κάποιοι επιχείρησαν με άδεια πέργκολας να χτίσουν ολόκληρο θέρετρο. Επιβλέπων του έργου ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη και «Όμορφη Πόλη» Βασίλης Κοσμόπουλος, ενώ οι καταγγελίες είχαν… ξεχαστεί στα συρτάρια της Πολεοδομίας.
Ο Ιούνιος μας βρίσκει στον ρυθμό και στις… καμπάνες των Ευρωεκλογών. Το κόμμα της Ν.Δ. ηττάται, μήνυμα δεν… λαμβάνεται, κάπου είναι χαμένοι στην μετάφραση, και η αποχή αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με τους πολίτες να προτιμούν τις παραλίες παρά την κάλπη.Επιτέλους, εγκαίνια για το αρχαιολογικό μουσείο της Καλαμάτας, με μια λαοθάλασσα να υποδέχεται τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, που τηρεί την υπόσχεσή του και εγκαινιάζει το νέο πολιτιστικό θησαυρό μας, στο Ιστορικό Κέντρο πριν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.Ίσως η ημερομηνία που μένει χαραγμένη περισσότερο σε όλους τους Έλληνες για αυτήν την χρονιά να είναι η 20η Ιουνίου. Τότε που τα φώτα του κόσμου είναι στραμμένα στην Ακρόπολη. Τότε που η Ακρόπολη υποδέχεται στο νέο της μουσείο τον κόσμο, και του προσφέρει την λάμψη της ελληνικής ιστορίας. Στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας με τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά να αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στο μεγάλο αυτό έργο. Στις 26-6 μετά από πολλές αναβολές ολοκληρώνεται η πολύκροτη δίκη και ανακοινώνεται η απόφαση για την υπόθεση της κλοπής των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος το 2004 στην Καλαμάτα. Η ποινή των ισοβίων διατηρείται για τον Κώστα Αναζίκο, ενώ για τον Κώστα Σακκά μειώνεται κατά δύο χρόνια.Κ ατά τον Μάρτη μας είχαν πει όλα καλά και καμία ανησυχία, φαίνεται όμως πως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η επέκταση της γρίπης των χοίρων από το Μεξικό, εξελίχθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, με τον συναγερμό να χτυπά και τα σχέδια δράσης να καταστρώνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώνεται στις 15 Ιουλίου για το νομό μας.Α ρκετό τελικά αποδείχθηκε στις 16 Ιουλίου πως ήταν το βάθος της υπόθεσης πουμε τις παράνομες αμμοχαλικοληψίες στη Νέδα, που είχαν προκαλέσει την αντίδραση αυτοδιοικητικών και πολιτικών φορέων. Τότε είχε καταθέσει για το θέμα ερώτηση στη Βουλή και ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος όπως κατεγράφη σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας είχε δεχθεί απειλές για την ζωή του.
Τον Αύγουστο τα καλά νέα έρχονται με την συνέπεια λόγων και έργων από τον Αντώνη Σαμαρά που μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη επισκέπτονται το νομό μας. Από την Πύλο και περιοδεία σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά εγκαινιάζοντας το κολυμβητήριο και το στάδιο, ανακοινώνονται παρεμβάσεις και έργα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ριγμένος παρόλα αυτά ένιωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η κόντρα με τον «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ άνοιξε. Στις 12 του μήνα τη νέα σήραγγα του Αρτεμισίου εγκαινιάζει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ένα καλό νέο προστίθεται στην εξέλιξη του έργου του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Καλαμάτα. Βέβαια ο κύριος Σουφλιάς φαίνεται να μην μας τα έχει αφήσει πολύ καλά τα πράγματα για την Τσακώνα και το τμήμα στα Παραδείσια , οι καθυστερήσεις του οποίο σκάνε αργότερα. Είπαμε άλλα μας έλεγε και για την Ιόνια ο Κ. Σουφλιάς και άλλα… έτρεχαν. Φαίνεται πως δεν ακούγαμε καλά εμείς… Στις 30 του μήνα πάντως ένα έργο πνοής χάριν στην συμβολή αρκετών γίνεται πραγματικότητα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Καλαμάτα και στην κυκλοφορία η αρτηρία που έρχεται να αλλάξει αρκετά στη ζωή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η ολοκλήρωση της διάνοιξης και η παράδοση της Βας. Γεωργίου.Στο κλείσιμο του μήνα στις 31 Αυγούστου, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Αλλά στου… κουφού την πόρτα…Με την αρχή του Σεπτέμβρη και μετά από μια ακατάσχετη φημολογία και άλλα πολλά, ο Κώστας Καραμανλής με διάγγελμά του και με διακύβευμα την οικονομία ανακοινώνει την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χρεώνει την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και βάζει το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου», που δεν πιάνει, αντίθετα τελικά. Πολιτικά κινείται η επικαιρότητα του Σεπτεμβρίου όπως ήταν και λογικό με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζουν καθυστερημένα τα ψηφοδέλτιά τους.

Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχονται και πάλι καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά τα καιρικά φαινόμενα κάνουν έντονα την εμφάνισή τους και στην πόλη της Καλαμάτας. Στις 16 Σεπτεμβρίου με μια κίνηση ματ ο Αντώνης Σαμαράς διορθώνει το σφάλμα για την θέση του Επικούρειου με την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου να αναφέρει ότι ο ναός ανήκει στις Βάσσες του Δήμου Είρας.Στις 23 του μήνα το debate Καραμανλή και Παπανδρέου κλέβει ολοκληρωτικά την επικαιρότητα με μια σχετική ισορροπία σε μια πρώτη καλή και διαφορετική αναμέτρηση. Ωστόσο το τελευταίο χαρτί του επικοινωνιακού Κώστα Καραμανλή δεν έπιασε ή καλύτερα δεν έπεισε.

Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών και μάλιστα με μια εντυπωσιακή διαφορά της τάξης των δέκα και πλέον μονάδων έναντι της Ν.Δ. κατακτά άνετα 160 έδρες οι οικολόγοι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται. Ο Αντώνης Σαμαράς κρατά ωστόσο ψηλά τη σημαία στο κόμμα πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των νεοδημακρατών. Νέοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο νομού οι Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης και από τη Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Στις 7 του μήνα η νέα Κυβέρνηση ορκίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει τα πρώτα μηνύματά του. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για τη νέα Ν.Δ. και οι δήμαρχοι του νομού στηρίζουν απόλυτα την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου Πολιτικού για την ηγεσία του κόμματος, Α, ναι, μόνο ο κ. Δράκος και ο κ. Νίκας διατήρησαν μια ουδέτερη στάση. Το ρεύμα νίκης και αποδοχής ξεκινά να κυλά.Λίγες μέρες μετά η μεγάλη στιγμή φθάνει και ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει την υποψηφιότητα του. Σύνθημά του να ξαναγίνουμε η ελπίδα της Ελλάδας για την Ελλάδα της ελπίδας, ένα σύνθημα που αγγίζει τους νεοδημοκράτες σε όλη την μεγάλη πορεία του Μεσσήνιου Πολιτικού που σαρώνει την επικράτεια.

Το Νοέμβριο στις 10 του μήνα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στέκεται στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και όλα δείχνουν πλέον πως το ποτάμι πίσω δεν γυρνά… Στις 7 του μήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ξεκινούν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Ν.Δ. με τους υποψηφίους να δίνουν το στίγμα και να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Το κατεστημένο της Ντόρας αρχίζει να σπάει. Με παρένθεση στο άλλο μεγάλο θέμα αυτό της πανδημίας της νέας γρίπης μας βρίσκει η 16η Νοεμβρίου. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ξεκινά με μικρή προσέλευση των πολιτών αλλά με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις.Η 29η Νοεμβρίου γράφεται στην ιστορία και του νομού μας με τον Αντώνη Σαμαρά να κερδίζει την μάχη από την πρώτη Κυριακή, απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη Και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και να αναδεικνύεται ο απόλυτος κυρίαρχος στη Νέα Δημοκρατία. Στιγμές συγκινητικές σε Ρηγίλλης και Καλαμάτα, και νέα πνοή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Δεκέμβριο μας βρίσκει η ανάδειξη του θέματος της αναγκαιότητας να φύγει η ασχήμια από το λιμάνι της Καλαμάτας με σύσσωμο τον αυτοδιοικητικό κόσμο να ζητά την απομάκρυνση των αποθηκών του λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας.Στις 17 του μήνα η Μαραθόλακκα κλείνει με απόφαση των δικαστηρίων της Καλαμάτας με τους κατοίκους του Ταϋγέτου να δικαιώνονται και τη δημοτική αρχή πλέον να τρέχει και να μη φθάνει. Το ζήτημα του ανοίγματος της ΜΟΛΑΚ επανέρχεται και το σίριαλ καλά κρατεί.Συγκλονισμένη η τοπική και όχι μόνο κοινωνία μένει στις 23 του μήνα στο άκουσμα του αιφνίδιου χαμού από πνιγμό του καπνοβιομήχανου Κώστα Καρέλια. Το κλείσιμο της χρονιάς μας βρίσκει με μια δυσάρεστη είδηση.Μια χρονιά λοιπόν γεμάτη από πολλά γεγονότα. Και αρκετά ζητήματα σε πολιτικό επίπεδο. Ανοικτά θέματα υπάρχουν και μεταφέρονται και για τη νέα που ξεκινά σήμερ.α Ευχή όλων οι ειδήσεις που θα καταγράψουμε το 2010 να είναι μόνο ευχάριστες και καλύτερες. .

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.