ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ο πολιτισμός θα νικήσει την βαρβαρότητα», τόνισε από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από την Οθωμανική αυτοκρατορία και έστειλε μήνυμα ανεπιφύλακτης Αλληλεγγύης προς τον Βελγικό Λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του, αφού σημείωσε ότι από την Καλαμάτα ξεκίνησε η διαδρομή της Εθνεγερσίας του 1821, υπογράμμισε ότι «υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συνήλθε στην Καλαμάτα η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» και απηύθυνε στους Λαούς της Ευρώπης την έκκληση Ελευθερίας υπέρ των υπόδουλων Ελλήνων».

Η έκκληση αυτή επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος στηριγμένη στην κοινή βάση της παρακαταθήκης της Αρχαίας Ελλάδας «ήταν μια γνήσια κραυγή υπέρ του ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Υπογράμμισε επίσης ότι, «σήμερα, ημέρα βαρύτατου πένθους για το Βέλγιο, την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα, εμπνεόμενοι από το μήνυμα της «Μεσσηνιακής Γερουσίας», στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ανεπιφύλακτης Αλληλεγγύης προς τον Βελγικό Λαό και τους λοιπούς Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Προσθέτοντας, «το μήνυμα αυτό μπορεί να συμπυκνωθεί ως εξής: Ας υπερασπισθούμε, όλοι μαζί και χωρίς καμία ρωγμή ατομισμού, τον 'Ανθρωπο ως θεμέλιο του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και τότε, ας είμαστε βέβαιοι, ο Πολιτισμός θα νικήσει την βαρβαρότητα. Και το Φως της Ειρήνης και της Αδελφοσύνης θα σκορπίσει το σκοτάδι της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, ξεκίνησαν με την άφιξη της φλόγας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς και την έπαρση της σημαίας του αγώνα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Ακολούθησε επίσημη δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλων αρχών στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων και στην συνέχεια στο ηρώο της πλατείας τελέστηκε τρισάγιο κι έγινε κατάθεση στεφάνου από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ τιμές απέδωσε άγιμα των ενόπλων δυνάμεων.

Στην συνέχεια και μετά τον πανηγυρικό της ημέρας πραγματοποιήθηκε από σωματεία και φορείς της Μεσσηνίας αναπαράσταση κατάληψης της Καλαμάτας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρέλαση μαθητών και σωματείων που έλαβαν μέρος στην αναπαράσταση.

Η πόλη γιορτάζει την 195η επέτειο απελευθέρωσής της και οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στο δημαρχιακό μέγαρο με την ανακήρυξη του ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου, ως Επίτιμου Δημότη Καλαμάτας και θα ολοκληρωθούν το βράδυ με την μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ παρέστησαν ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι λοιπές στρατιωτικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές του νομού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και πλήθος κόσμου από την πόλη και όλη τη Μεσσηνία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.