ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

Αγχωμένοι οι δήμαρχοι Πελοποννήσου στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ

Συνεδρίασε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, με την πλειοψηφία των δημάρχων να δίνουν το «παρών», καθώς το φλέγον θέμα των απορριμμάτων καίει, με μια τροποποιημένη σύμβαση της αναδόχου εταιρίας την οποία υπερασπίζεται το υπουργείο και με την Περιφέρεια να μην υπογράφει τη σύμβαση εφόσον έχουν γίνει αλλαγές.
Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου λίγο μετά τις 18:00 συνεδρίασαν, αναφέροντας αρχικά ότι οι Δήμοι πρέπει να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης. «Κάθε Δήμος θα έπρεπε να το έχει κάνει ένα σχέδιο για να προχωρήσουμε.
Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο», είπαν οι δήμαρχοι, «γιατί δεν υπάρχει ένας ΠΕΣΔΑ για να στηριχτούμε».
Ο κ. Καμπόσος είπε ότι η πρόταση που ήρθε, ήταν πολυσέλιδη και δυσνόητη.
 
«Να πάνε εναρμονισμένοι με τον νέο ΕΣΔΑ οι Δήμοι και να συνεργάζονται μεταξύ τους», είπε ο κ. Πνευματικός, δήμαρχος Κορίνθου. «Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί στους δημάρχους για να μιλήσουν επί τέλους το κείμενο. Τα link τα οποία ήρθαν από το υπουργείο δεν εμπεριείχαν τα φλέγοντα θέματα», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ.Ανδρικόπουλος είπε ότι όλοι διεκδικούν τα δικαιώματα  και το συμφέρον των δημοτών, και γι' αυτό πρέπει άμεσα οι διαδικασίες να προχωρήσουν, αλλιώς, όπως υπογράμμισε, οι Δήμοι της Περιφέρειας θα πνίγουν στα απορρίμματα.
Ο κ. Γρυπιώτης ανέφερε ότι οι δήμαρχοι δεν θα έπρεπε να οι δήμαρχοι να βρεθούν απέναντι από μια πρόταση, αλλά ότι θα έπρεπε να έχουν τη δική τους, καθώς μόνο τότε θα είχαν μια ατζέντα επί της οποίας θα μπορούσαν να αναπτύξουν το σκεπτικό τους. «Τώρα έχουμε διαδικαστικά θέματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε. Το φλέγον ζήτημα είναι να έχουμε πρόταση να τους δώσουμε», είπε ο δήμαρχος Ευρώτα.
Από την πλευρά του, ο κ. Λυσίκατος ανέφερε: «Καταλαβαίνω απόλυτα το άγχος να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Το τοπικό σχέδιο το έχω ''παγώσει'', ενώ είναι σε καλό στάδιο. Γιατί στο δικό μου σχέδιο στόχευα στον καφέ κάδο ή κάποιο ΚΔΑΥ και είχα έρθει σε συνομιλία με τη Βόρεια Κυνουρία για συνεργασία; Όχι, μας είπαν από το υπουργείο, επειδή πρέπει να υπάρχει κοινή πλεύση των Δήμων»
«Έως το τέλος του μήνα, θα έχω έτοιμο το δικό μου σχέδιο», είπε, τέλος, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας.
Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής είπε: «Δεν έχω κανένα ερώτημα. Τα έχω λύσει. Γιατί έχω καταλάβει τι γίνεται: λύση στο τραπέζι υπάρχει, αυτή διά μέσου του διαγωνισμού, άλλη λύση δεν έχει προκύψει. Εγώ θα μιλήσω για εμένα για να τα ξεκαθαρίσουμε. 30 Απριλίου δεσμευτικά θα υποβάλω το σχέδιο του Δήμου. Όταν πήγα στον ΓΓ, πληροφορήθηκα ότι το θέμα του ΠΕΣΔΑ θα γίνει σε πάρα πολλά χρόνια. Δεν δέχομαι πίεση», είπε ο κ. Παυλής, αναφέροντας ότι έχει όπλα για να πάει στη σωστή λύση.
«Στις 23 Μαρτίου στην Τρίπολη θα καλέσω την ΠΕΔ, τον ΦΟΔΣΑ και όλους για να συζητήσουμε για το θέμα», ανακοίνωσε.
Το τοπικό μου σχέδιο είναι έτοιμο και το τροποποιώ και σίγουρα δεν θα υπάρχει υπόλειμμα
Σε ερώτηση που έθεσαν οι δήμαρχοι για το αν ο κ.Παυλής θα τα καταφέρει χωρίς υπόλειμμα, ο δήμαρχος Τρίπολης είπε ότι:
«Όλα επεξεργάζονται και γίνονται προϊόντα - υποπροϊόντα τα οποία πωλούνται. Δεν είναι του παρόντος. Αν είχαμε πειστεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς υπόλειμμα, θα τα είχαμε καταφέρει».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς είπε:
«Εμείς έχουμε κάνει το τοπικό σχέδιο βρήκαμε τι θέλαμε και και είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Εμείς με τις δεσμεύσεις κινούμαστε για το τοπικό σχέδιο σε συνεργασία με τη Νότια Κυνουρία. Αν πάνε έτσι, δεν θα κάνουμε ποτέ ΠΕΣΔΑ και ο κάθε Δήμος θα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. Το τοπικό σχέδιο είναι απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου».
Σημειωτέον ότι η Βόρεια Κυνουρία τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει στη λειτουργία ΚΔΑΥ και δεματοποιητή, ενώ ο Δήμος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να γίνεται ανακύκλωση, αλλά και να αποκατασταθεί ο Τάνος.
Αυτή τη στιγμή δεν φτιάχνουμε ΠΕΣΔΑ και θα πρέπει να το αναθέσουμε σε ειδικό για να το καταρτίσει
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση με τα τοπικά σχέδια και ότι στον Δήμο Καλαμάτας έχουν εκπονήσει τοπικό σχεδιασμό. «Είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούμε και όταν έρθουν τα πρόστιμα, οι Δήμοι που έχουν προχώρησε δεν πρέπει να ζημιωθούν από αυτά], πρότεινε.
«Δεν είμαστε αξιόπιστοι», είπε ο κ. Νίκας και έκανε τη «σούμα» των επιλογών: «Η μια πρόταση που 5 Δήμοι μόνο προσπάθησαν να κάνουν διαχείριση ενώ οι άλλοι δεν έκαναν τίποτα. Η άλλη πρόταση είναι η πρόταση του διαγωνισμού και, από την άλλη, η πρόταση της κυβέρνησης».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.