ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

1.000 και πλέον καρναβαλιστές στο 154° Καρναβάλι Μεσσήνης

karnabali messhnhs 1TO ΠΕΡΙΦΗΜΟ Καρναβάλι της Μεσσήνης, Νησιώτικο Καρναβάλι αν το προτιμάτε, με τις φωτιές το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών, το κρέμασμα της «γριάς Συκούς» από τον Ιμπραήμ Πασά το πρωί της Καθαροδευτέρας, τον σατυρικό λόγο του καρνάβαλου και αργότερα το απόγευμα με την παρέλαση των αρμάτων και των εκατοντάδων καρναβαλιστών, έδωσαν και φέτος ένα μοναδικό τόνο σε ένα από τα ιστορικότερα δρώμενα του δήμου Μεσσήνης και της χώρας μας.
Το 154° Καρναβάλι της Μεσσήνης πέρασε και αυτό στην ιστορία με απόλυτη επιτυχία. 1.000 και πλέον καρναβαλιστές βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης διασκεδάζοντας όλοι μαζί σε διάθεση αποκριάτικη αψηφώντας τα …τερτίπια του καιρού, που παρόλα αυτά τους έκανε τη χάρη και για ένα περίπου 5ωρο τους «χαμογέλασε», επιτρέποντας τους να παρελάσουν, να ανταλλάξουν πειράγματα και να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας…
Όπως πάντα ο χαρακτήρας του Καρναβαλιού ήταν παραδοσιακός, με πολλά καινούργια δρώμενα και φυσικά «λόγο» επίκαιρο και πάντοτε καυστικό! Τα άρματα, τα οποία κατασκεύασαν στα «Καρναβαλικά» εργαστήρια του Δήμου Μεσσήνης, επίκαιρα όπως πάντα και διασκεδαστικά.
Το καρναβάλι της Μεσσήνης ήταν σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση «Best» με τη συμμετοχή αρκετών γκρουπ από τη Μεσσήνη, την Ανδρούσα, τη Βαλύρα, την Εύα, την Αρχαία Μεσσήνη και άλλες γύρω περιοχές.
Μεταξύ των επισκεπτών και των επίσημων καλεσμένων του δημάρχου της Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου και του Καρναβαλιού ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσσήνης και πολλών αυτοδιοικητικών απ’ όλους τους Δήμους.
ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκίνησαν για το Δήμο Μεσσήνης στις 16 Φεβρουαρίου με την έναρξη του Καρναβαλιού από το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου και την Περατζάδα της Φιλαρμονικής.
Εντυπωσιακά και τα χορευτικά από την Ακαδημία Χορού «Απόλλων και Άρτεμις», τον Σύλλογο «Χαρά του παιδιού», όπως και οι zumboφιγούρες από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης».
Στις 20 του μηνός το άρμα του Μπεκρή βρέθηκε στην κάτω πλατεία όπου με διασκέδασε τον κόσμο με ρεμπέτικη ορχήστρα και ψητά παραδοσιακά εδέσματα. Δεν έλειψαν τα χορευτικά, από το ρεμπέτικο τμήμα του Πολιτιστικού εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης. Στις 22 Φεβρουαρίου έγινε η «Maskarata Bike» με τους μικρούς ποδηλατιστές της Μεσσήνης, παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Την επομένη, οι μικροί καρναβαλιστές δημιούργησαν αποκριάτικες κατασκευές στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή κλόουν, ακολούθησε τσίκνισμα στην Πλατεία Λευκοχώρας από το Σύλλογο Γυναικών και την Τοπική Κοιλότητα Λευκοχώρας και δυο παιδικά αποκριάτικα πάρτι στην αίθουσα “Ρόδον” από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης και στην αίθουσα “Νεφέλη” από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Στις 28 Φεβρουαρίου καλέσματα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όπου ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι «Νησιώτες» κάλεσαν τους Καλαματιανούς στο Νησιώτικο καρναβάλι! Αρχιμηνιά (1η Μαρτίου) με φωτιές και παραδοσιακά εδέσματα σε Βελίκα, Δρακονέρι, Πιλαλίστρα, Μάδενα, Νεοχώρι, Μυρτοποταμιά, Κλήμα και αποκριάτικο χορό στην Εύα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας «Ο Αριστοτέλης».
Η 2η Μαρτίου ξεκίνησε με χορευτικά από το Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης. Έγινε επίσης η αναβίωση του χωριάτικου γάμου στην Πλατεία Μαθίας από την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαθίας, η αναπαράσταση της τέχνης του γανωματή στο Δημοτικό Σχολείο Νερόμυλου. Η βραδιά «έκλεισε» με φωτιές σε Λυκότραφο, Πολύλοφο, Αρσινόη, Τρίοδο, Στρέφι, Εύα, Μαυρομάτι Ιθώμης, Βαλύρα, Μαυρομάτι Μεσσήνης, Σπιτάλι, Κορομηλιά, Ελληνοεκκλησιά, Μαγγανιακό, όπου επίσης έγινε αναβίωση παραδοσιακού καρναβαλιού και παραδοσιακές φωτιές σε Ανάληψη και στις γειτονιές της Μεσσήνης, με την περιφορά Μαντολινάτας στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Μουσικό φινάλε με το συγκρότημα «J. Box» σε ρυθμούς έντεχνου και ροκ!
Καθαρά Δευτέρα, τελευταία ημέρα των αποκριάτικων εκδηλώσεων μετά το πρωινό πέταγμα του χαρταετού στο Φάρο Πεταλιδίου, τα Κούλουμα και η βράβευση στην κεντρική πλατεία Πεταλιδίου, Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στην Εύα, στο Αεροδρόμιο Τριόδου και στη Βαλύρα. Λίγη ώρα αργότερα, οι φουστανελάδες του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου χόρεψαν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, όπου στις 11 π.μ. έλαβε χώρα η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριά Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην περιοχή της Κρεμάλας, από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Κεράσματα με παραδοσιακή φασολάδα έκανε ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και το grand φινάλε έγινε με την καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική Πλατεία της πόλης που το ξέφρενο πάρτι στην πλατεία και τα μαγαζιά της Μεσσήνης, με Μαντολινάτα από το «Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης», αναπαράσταση της Βάμενας από το «Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης», μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική, μαζορέτες από το Σύλλογο «Οι φίλοι της Μεσσήνης», άρματα και πεζοπόρα τμήματα σχολείων, συλλόγων και φίλων καρναβαλιστών και φυσικά τον καυστικό και πάντοτε επίκαιρο λόγο του βασιλιά Καρνάβαλου!
Γ. ΔΑΒΙΛΛΑΣ: ΕΙΝΑΙ
ΗΘΙΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟ…
«Το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι ηθικοπλαστικό!», με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στο καρναβάλι της πόλης του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας και συνέχισε: «Αναπαράγει τα φώτα του παρελθόντος στο παρόν και τα μεταλαμπαδεύει στο μέλλον», εκφράζοντας εκ μέρους του δημάρχου και των διοργανωτών την ικανοποίηση όλων, μεταφέροντας παράλληλα την υπόσχεση πως του χρόνου το Καρναβάλι της Μεσσήνης θα είναι ακόμη καλύτερο!
«Όπως πάντοτε το Καρναβάλι Μεσσήνης, το 154° φέτος, ήταν παραδοσιακό και παρότι ο καιρός δεν μας έκανε όλα τα χατίρια – αν και την ώρα της παρέλασης μας παραχώρησε έναν πολύ καλό καιρό – ήρθε πολύς κόσμος (αν και 7 γκρουπ ακύρωσαν την τελευταία στιγμή λόγω καιρού) και από τις γύρω περιοχές.
Είχε ροή και πολύ καλό ρυθμό, υπήρξαν καινούργια δρώμενα, και το ‘ θέμα της Άνοιξης, ήταν επιτυχημένο. Δεν το λέω αυτάρεσκα, αλλά εισπράττοντας τα συγχαρητήρια του κόσμου, μπορώ να πω πως το φετινό καρναβάλι ήταν πάρα πολύ καλό!», δήλωσε στη «Φ» ο κ. Δαβίλλας και συνεχίζει: «Το Καρναβάλι της Μεσσήνης έχει μια δική του ταυτοπροσωπία. Είναι άλλωστε διαφορετικό από τα άλλα. Είναι, όπως σας προείπα, ηθικοπλαστικό. Στηρίζεται στα δρώμενα του παρελθόντος, έχει ιστορικότητα, αρκεί να σας αναφέρω το δρώμενο της γριάς Συκούς, το δρώμενο της Βάμενας, που υπήρξε η πρώτη πράξη αντίστασης του φεμινιστικού κινήματος…
Έχει γενικά στοιχεία που παντρεύουν την παράδοση με το παρόν και σύγχρονα βεβαίως, με αναφορές σκωπτικές, με τάξη και αρμονία. Είναι μη ανταγωνιστικό γιατί έχει δική του ιδιοπροσωπία.»
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ…
«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσσήνης και έχοντας αυτό κατά νου εκφράζει την πίστη του πως του χρόνου η διοργάνωση του καρναβαλιού θα είναι ακόμη καλύτερη.
Άλλωστε μέσα από την εμπειρία γίνεται κανείς καλύτερος κι ασπαζόμενος αυτό μας είπε: «Σε κλίμα φιλαλληλίας και ενωτικό, μακριά από την ατομοκεντρικότητα που μας έχει οδηγήσει στην σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα, φιλοδοξούμε την επόμενη χρονιά το Καρναβάλι της Μεσσήνης να είναι καλό καλύτερο… Να αντλήσει από την εμπειρία του παρελθόντος θα δώσουμε βάθος σε ένα από τα δυο βασικότερα δρώμενα της πόλης».
Το Καρναβάλι και το πανηγύρι της Μεσσήνης, που γίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 9 μέρες και συνδυάζεται με την κάθοδο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από το καθολικό της Μονής του Βουλκάνου (Ιθώμη) που είναι κτισμένη παρά την Αρχαία Μεσσήνη, αποτελούν τις δυο κορυφαίες πολιτιστικές και θρησκευτικές διοργανώσεις του Δήμου προσελκύοντας κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές της περιφέρειας.
Την χείρα βοήθειας που έλαβαν τόσο από τους επαγγελματίες της πόλης της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, την αλληλεγγύη και φιλαλληλία που εισέπραξαν από το Δήμο Καλαμάτας αλλά και τους διοργανωτές του 2ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, με επικεφαλής φέτος την πρόεδρο Αναστασία Μπελογιάννη, εξήρε ο κ. Δαβίλλας.
«Μας βοήθησαν και φέτος οι επαγγελματίες της πόλης μας, ενώ και από την Καλαμάτα ακόμη υπήρξαν αρωγοί. Μας τίμησε όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο και ο δήμαρχος Παν. Νίκας, όπως και η πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής του Καλαματιανού Καρναβαλιού Αν. Μπελογιάννη.
Είχαμε επίσης μια θαυμάσια συνεργασία με τα παιδιά της Οργανωτικής Επιτροπής που επέδειξαν σεβασμό της πρωτοκαθεδρίας του καρναβαλιού της Μεσσήνης. Άλλωστε ο Δήμος μας θέλει να λειτουργεί ενωτικά και όσον αφορά τις δύο κυρίαρχες διοργανώσεις του, το Καρναβάλι και το Πανηγύρι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Δήμο Καλαμάτας και τους ανθρώπους τους για το κλίμα φιλαλληλίας», είπε κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλλας, που και φέτος ήταν η ψυχή της διοργάνωσης για την οποία οι κριτικές από ντόπιους και επισκέπτες, «ειδικούς» και μη ήταν εξαιρετικές.
Κλείνοντας να «κάνουμε ταμείο», λέγοντας πως το κόστος του φετινού Καρναβαλιού δεν ξεπέρασε το αρχικό μπάτζετ, παρά το πλήθος των εκδηλώσεων του. Αξίζει να πούμε πως το κόστος τους ανήλθε σε 16 χιλιάδες ευρώ, εντός δηλαδή των ορίων του αρχικού προϋπολογισμού
που είχε κάνει ο Δήμος Μεσσήνης για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Ο εθελοντισμός, η συμμετοχή φορέων και οι χορηγίες είναι σημαντικές και ο κ. Δαβίλλας ευχαριστεί όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του Νησιώτικου Καρναβαλιού.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.