ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Το όνομα του Βασίλη Φωτόπουλου δίνεται σήμερα στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

fotopoylos basilisΟ Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» διοργανώνουν εκδήλωση ονοματοδοσίας της Κεντρικής Θεατρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ σε «Θεατρική Σκηνή Βασίλης Φωτόπουλος».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Δημοσθένους 2.
Τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής θα γίνουν από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα και θ’ ακολουθήσει ομιλία από το Διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Κώστα Γεωργουσόπουλο. Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή dvd στο οποίο ο ίδιος ο Βασίλης Φωτόπουλος μιλά για τη ζωή και το έργο του.
Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα στις 16 Ιανουαρίου 2014 να λάβει η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.) το όνομα του Βασίλη Φωτόπουλου, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτόν το σπουδαίο Καλαματιανό σκηνογράφο και άνθρωπο του θεάτρου, ο οποίος παρουσίασε έργο με τεράστια συμβολή στο χώρο αυτό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Βασίλης Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική είχε αρχίσει με μαθητεία στον Καλαματιανό ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο, ενώ ως έφηβος είχε μυηθεί στη βυζαντινή αγιογραφία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ώριμη φάση της ζωής του, η τέχνη αυτή παρέμενε όχι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και συναισθηματικής γαλήνης.
Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν με το θίασο του «Ακροπόλ» στο θέατρο «Μπουρνέλλη». Το 1958, ο Κωστής Μπαστιάς, τότε διευθυντής της Λυρικής, του αναθέτει τη σκηνογραφία και το σχεδιασμό των κοστουμιών για την όπερα του Τζ. Μπ. Περγκολέζι «Η υπηρέτρια κυρά». Ήταν η απαρχή της συνεργασίας του με την ΕΛΣ ως σκηνογράφου και ενδυματολόγου. Δεν αρκέστηκε όμως στο σταθερό αυτό πόστο αλλά άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, για να δει από κοντά τις εξελίξεις στα εικαστικά και το θέατρο.
Διακρίθηκε για την σκηνογραφία του στην ταινία «Ζορμπάς» με το βραβείο Όσκαρ, σε ηλικία 30 ετών, ενώ συνεργάστηκε και τον Ηλία Καζάν στην ταινία «Αμέρικα- Αμέρικα». Από το 1980 και μετά, ασχολήθηκε με την μεγάλη του αγάπη, την ζωγραφική και πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις.
Συλλογή έργων του εκτίθεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, Παπάζογλου 5, μέχρι τις 28 Μαρτίου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.