ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Κινητοποιησεις για αμπελια, καλα νεα για το Λαδι

Συλλαλητήριο διοργανώνουν στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Ιουλίου οι αμπελουργοί, διαμαρτυρόμενοι για την «απουσία εξελίξεων στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων» του κλάδου και ειδικότερα στο αίτημά τους να οδηγηθούν στην απόσταξη 20.000 τόνοι οίνου. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αναφέρεται ότι ήδη διαγράφεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί ο τρύγος σε πολλές περιοχές.
Η απόφαση για κινητοποιήσεις είχε ληφθεί κατά την διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ, στις 21 Ιουλίου, στην οποία μετείχαν 8 βουλευτές από τους νομούς, Αχαΐας (Ν. Παπαδημάτος, Α. Ράγιου, Κ. Σπηλιόπουλος), Κορινθίας (Π. Μπεγλίτης), Ηρακλείου (Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Μ. Σκραφνάκη), ο νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Μ. Βουμβουλάκης, της ΚΣΟΣ Μ. Γαβαλάς, της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκης και δεκάδες πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.Ο ακριβής τόπος και η ώρα πραγματοποίησης της κινητοποίησης θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 29 Ιουλίου
Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά του Λαδιού !!
Σημάδια αναστροφής του κλίματος στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου φάνηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε και το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο δεύτερο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση του προϊόντος, στον οποίο εγκρίθηκε συνολική ποσότητα 32.500 τόνων (900 τόνοι από την Ελλάδα).
Η συμμετοχή στο δεύτερο διαγωνισμό υπήρξε μεγαλύτερη από τον πρώτο, με τον πρώτο λόγο και πάλι να έχουν τα προς αποθεματοποίηση ισπανικά ελαιόλαδα. Έτσι συνολικά και στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν εγκρίθηκε η αποθεματοποίηση 37.406 τόνων εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου, από τους 110.000 τόνους που προέβλεπε η προκήρυξη των διαγωνισμών. Άγνωστο παραμένει εάν θα γίνει και νέος διαγωνισμός, αφού δεν καλύφθηκε το σύνολο της προκηρυχθείσας ποσότητας.
Το αυξημένο ενδιαφέρον για το δεύτερο διαγωνισμό, η περίοδος που διανύουμε (τέλος ελαιοκομικής περιόδου), αλλά και οι προοπτικές της νέας παραγωγής στα ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη της Κοινότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα το ιταλικό εμπόριο να προσφέρει καλύτερες τιμές για τα ελληνικά λάδια, φθάνοντας μέχρι και τιμή CIF στην Ιταλία τα 2,45 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά έξτρα ελαιόλαδα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.