ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Στα σκαρια το αναπτυξιακο προγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 2

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση «ΘΗΣΕΑΣ 2» ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», έδινε για πέντε χρόνια (2005-2009) 3,5 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα. «Ένα πρόγραμμα το οποίο εθίζει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να ολοκληρώνουν αναπτυξιακά έργα με πλήρη διαφάνεια γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποιείται κάθε δαπάνη που αφορά τους ΟΤΑ. Το πιο διαφανές πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για τα έτη 2010-2014, που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, το ύψος του προγράμματος θα είναι περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.
Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έχουν μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 7.000 έργα.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια. Όπως είπε, το 2004 ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια και καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ήταν ελλιπές και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο, με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε το περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα οδηγήσει και τον «ΘΗΣΕΑ 2» στην ίδια επιτυχή πορεία.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι οικονομικά δύσκολη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.