Περίπου 340.000 μαθητές φοιτούν στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της χώρας. Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εξοικονομήσει κονδύλια, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», μελετά ακόμα και την κατάργησή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας μελετά την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, με σκοπό να κονδύλια που θα δαπανώνταν σε αυτά να διοχετευτούν στην κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φθάνει τις 24-16.000 θέσεις, ενώ για την ώρα έχουν εξασφαλισθεί χρήματα για την κάλυψη των 12.000 θέσεων. Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την κατάργηση του προγράμματος των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το οποίο ξεκίνησε με ευρωπαϊκά κονδύλια το 2010 και για το οποίο απαιτείται η πρόσληψη εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων (Πληροφορική, Καλλιτεχνικά, Φυσική Αγωγή κ.ά.).
Τα ολοήμερα σχολεία προσφέρουν στους μαθητές νέες δραστηριότητες, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι εξυπηρετούν τους γονείς. Τα σχολεία με ΕΑΕΠ καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων (589.000 το σύνολο). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, και έως το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συνολικά, από τα 4.564 δημοτικά σχολεία της χώρας τα 1.336 λειτούργησαν με ΕΑΕΠ, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου