ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Έκθεση-ΣΟΚ του ΟΟΣΑ! Ο μέσος Έλληνας καπνίζει, έχει υπέρβαρο παιδί και κινδυνεύει από τροχαίο

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία!
KAPNISMAΜε βάση την τελευταία, οι Έλληνες έχουν προσδόκιμο επιβίωσης 81,4 έτη (84 στις γυναίκες και 78,7 στους άνδρες), δηλαδή περίπου δύο έτη λιγότερα κατά μέσο όρο από τους πρώτους Ιάπωνες (83,4) και τους δεύτερους Ισπανούς (83,2).

γηξηγηξηξδξ.jpg
Πολύ τσιγάρο-Λίγο αλκοόλ.
Βάσει της έκθεσης «Health at a Glance» 2015 που δημοσίευσε η εφημερίδα«Καθημερινή»οι Έλληνες διατηρούν τα πρωτεία στο κάπνισμα, με το 39% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά. Πρωταθλήτριες είναι και οι Ελληνίδες που -με ποσοστό 35%- καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες κατοίκους των χωρών του ΟΟΣΑ!
Κατά μέσο όρο στις χώρες-μέλη καπνίζουν δύο στους δέκα κατοίκους, και 19 χώρες εκ των 34 έχουν χαμηλότερα του 20% ποσοστά καπνιστών, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις είναι η Σουηδία, η Βραζιλία και η Ισλανδία (ποσοστά καπνιστών κάτω του 13%).
Μπορεί να καπνίζουμε πολύ, αλλά πίνουμε με μέτρο, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με μέτρια – κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ κατανάλωση αλκοόλ. Ο μέσος Έλληνας πίνει 7,5 λίτρα αλκοόλ κατ’ έτος έναντι 8,9 που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Οι Λιθουανοί έχουν πάνω από 14 λίτρα ετήσια κατανάλωση ανά ενήλικα.
Ανησυχητική «πρωτιά» στην παχυσαρκία.
Αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και στην παιδική παχυσαρκία, αφού το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 25% και 22% αντίστοιχα. Έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο (2η θέση με το 36% των παιδιών να είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα) και οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Ιταλία. Στον αντίποδα είναι η Ινδονησία (μόλις 11% των αγοριών και 8% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα), η Πολωνία και η Ισλανδία.
Ο «εφιάλτης» των εγκεφαλικών επεισοδίων και των τροχαίων.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η δυσμενέστερη θέση όσον αφορά τη θνητότητα από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με 106 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 66 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους και σε δεινότερη θέση από τη χώρα μας είναι μόνο η Σλοβακία και η Ουγγαρία (137 και 118 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα). Σε καλύτερες θέσεις είναι η Ελβετία (37), ο Καναδάς και η Γαλλία (38).
Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για τα πολύ πιο συχνά αλλά καλύτερα αντιμετωπίσιμα εμφράγματα. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα καταγράφονται 83 θάνατοι από έμφραγμα ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 117 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Ο «εφιάλτης» των τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, αφού κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία: 10 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού -κυρίως ανδρών- και με το 1/3 εξ αυτών να αφορά μοτοσικλετιστές. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι επτά θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ οι πιο ασφαλείς δρόμοι φαίνεται ότι είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία (3 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού).

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.