ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Εκλογές ΝΔ: Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης στον Β’ γύρο. Μαζικό παρόν στις κάλπες πάνω από 400.000 ψηφοφόροι

mitsotakis meimarakisΟ Ευάγγελος Μεϊμαράκης κόβει πρώτος το νήμα του α” γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ με ποσοστό πάνω από 40%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 30%. Τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, αλλά και στα ποσοστά του τρίτου και του τέταρτου λόγω των ενδεχόμενων συσχετισμών που θα δημιουργηθούν εν όψει του β” γύρου.
Το διακύβευμα για την πλευρά Μεϊμαράκη είναι εάν θα ξεπεράσει το 40%, που θα καθορίσει και τη διαφορά του με τον δεύτερο, ο οποίος -σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη- θα εισέλθει στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας με ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους 400.000 ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στον β” γύρο της εκλογικής διαδικασίας επιβεβαιώνοντας τόσο τη δεύτερη θέση, όσο και την πρόθεσή του να πάει στον β” γύρο ανεξαρτήτως του εύρους της διαφοράς από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Μητσοτάκης: Καλώ τους 400.000 ψηφοφόρους στον β’ γύρο
Νωρίτερα, κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο β” γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ».
Από την άλλη, κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα αναφέρουν ότι ο ίδιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 197 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 16.500 ψήφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 10.650, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8.400 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 3.050.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Συγγρού, με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη να ευχαριστεί τους 400.000 νεοδημοκράτες.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί ρεκόρ για τη ΝΔ, καθώς στη διαδικασία του 2009, όταν υποψήφιοι ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι ψηφοφόροι είχαν φτάσει τους 782.000, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει 386.400 ψήφους.
Κοινός τόπος τόσο της Συγγρού όσο και των υποψηφίων, πάντως, είναι ότι «οι Νεοδημοκράτες πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους».
Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας, πλην της ολιγόωρης διακοπής που σημειώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα, όταν έπεσαν τα συστήματα, επειδή η εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη είχε προγραμματίσει το κλείσιμο της κάλπης στις 7 μ.μ. χωρίς να έχει προβλέψει την παράταση.
Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η μάχη κρίνεται στον β” γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.
Εάν απαιτηθεί β” γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α” γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψήφισαν στις 20 Δεκεμβρίου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.