ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τατούλης: Κάθετα αντίθετοι στην εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό

«Είναι κοινή μας στάση ότι ως Περιφέρεια έχουμε ευθύνη να αναλάβουμε κομμάτι του προσφυγικού το οποίο συνιστά εθνικό μας ζήτημα, αλλά και Ευρωπαϊκό πρόβλημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ιστορική συγκυρία, με πλήρη αλλαγή του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χάρτη της Μεσογείου, και είναι αδύνατη σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι ισχυρή, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «είμαστε εύκολοι να επικρίνουμε συμπεριφορές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών στο προσφυγικό, αλλά ξεχνάμε ότι έχουν δικές τους εθνικές πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν».
Η Ελλάδα, ανέφερε επίσης ο κ. Τατούλης, από την πλευρά της δεν έκανε ποτέ σοβαρή εκτίμηση και αποτίμηση των γεωπολιτικών αλλαγών και σε αυτό ευθύνονται φυσικά οι Κυβερνήσεις μας,, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι ποτέ δεν επένδυσαν στη λογική, στη στρατηγική και στο σχεδιασμό.
Λίγο καιρό πριν η νυν Κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης μιλούσε με σαφήνεια για τη Συνθήκη της Σένγκεν και για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, τώρα όμως που αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες έχει υπαναχωρήσει και γίνεται υπέρμαχός τους, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα έχει διάρκεια λίγους μήνες ή λίγα χρόνια, αντίθετα θα διαρκέσει πολλά χρόνια.
«Η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλέον πόσο λάθος ήταν η πολιτική της να ανοίξει τα σύνορα. Τώρα προσπαθεί να τα φυλάξει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Στην προσπάθεια αυτή είναι λάθος η επίκληση άλλων συλλογικοτήτων. Απ’ την άλλη πλευρά είναι άστοχη η άποψη για γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου, δεδομένου ότι το σύστημα των διακινητών έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε πρωτοβουλίες για το προσφυγικό και είπαμε ξεκάθαρα ότι είναι συλλογική η ευθύνη μας. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αποποιηθούμε ευθύνες που μας αναλογούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ωστόσο να υπάρχει ένα σχέδιο αναλογικότητας, ώστε το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί μέσα από οργανωμένο σχέδιο σε συμφωνία με την Κυβέρνηση και εμάς που εθελοντικά προσφερόμαστε» δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ από την πλευρά της έχει έτοιμο ένα σχέδιο ανά Περιφέρεια.
Οι Υπουργοί αιφνιδιάστηκαν απολύτως, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ενώ ο κρατικός μηχανισμός δε συμμετέχει πουθενά στους χώρους αιχμής του προσφυγικού και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  
Ο Περιφερειάρχης, αφού εξήρε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της ελληνικής κοινωνίας, έθεσε το ερώτημα αν τους πρόσφυγες θα τους κρατήσουμε στη χώρα παρά τη θέλησή τους, τη στιγμή που ο προορισμός τους είναι άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο τρόπος οργάνωσης των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι υψηλού επιπέδου και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και το επίπεδο διαβίωσης των προσφύγων. «Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν και να αποφύγουμε ενδεχόμενες διενέξεις με το ντόπιο πληθυσμό».
«Στη συνάντησή μου με την ΚΕΔΕ και την Ελληνογερμανική Συνέλευση κύριο θέμα το προσφυγικό ήταν το κύριο θέμα» ενημέρωσε το σώμα ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε ότι «η πολιτική συγκυρία αυτή τη στιγμή υποδηλώνει ότι η γερμανική και η ελληνική πλευρά είναι στην ίδια κατεύθυνση για το προσφυγικό και οι σοβαρές πολιτικές αντιμετώπισής του μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα στις ακραίες φωνές και τις ακραίες φοβικές πολιτικές. Στην ατζέντα της 6ης Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο και το Ναύπλιο το θέμα αυτό θα έχει βασικό ρόλο. Μέσα άλλωστε από τη δομή αυτή μπορούμε να διεθνοποιήσουμε το προσφυγικό στις υπόλοιπες Περιφέρειες και Δήμους της Ευρώπης».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.