ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Κινημα για επιστροφη των νεων στην επαρχια,,

Κίνητρα σε κατοίκους πόλεων για επιστροφή στην ύπαιθρο με τη διάθεση έκτασης για ανέγερση κύριας κατοικίας και καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, καθώς και δωρεάν γη σε ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφους δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ταυτόχρονα, με άλλο σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται όλοι οι μικροί στάβλοι ζώων που είναι κατασκευασμένοι από πέτρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα, κλαδιά, λαμαρίνες κ.λπ., ενώ προβλέπονται διαδικασίες «φαστ τρακ» για την αδειοδότηση μεγάλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Τα δύο νομοσχέδια παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας και σε πρώτη ανάγνωση πήραν το «πράσινο φως».
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την πολιτική γης, περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούν οι περιφερειάρχες να τα παραχωρήσουν:
Κατά κυριότητα, για την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε κατ' επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, εντός οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους ή στο όνομα μελών της οικογένειάς τους.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου εξηγούσε στο «Εθνος» πως με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο σε πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία να φύγουν από τις πόλεις και να αποκτήσουν γη για την ανέγερση του σπιτιού τους, αλλά και για να καλλιεργήσουν.
Για δραστηριότητες του εν γένει πρωτογενούς τομέα, κατά χρήση, σε κάθε ενδιαφερόμενο έναντι τιμήματος. Θα είναι ένα συμβολικό μίσθωμα 5 ευρώ το στρέμμα και η έκταση θα παραχωρείται για διάστημα πέντε έως 15 χρόνια. Πρόκειται για ακόμη ένα κίνητρο σε όσους αναζητούν επαγγελματική διέξοδο.
Για γεωργική χρήση, δωρεάν, σε κατ' επάγγελμα γεωργούς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις.
Για κτηνοτροφική χρήση, δωρεάν, σε κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκήσιμη γη.
Τους όρους και τις προϋποθέσεις και άλλες λεπτομέρειες θα εξειδικεύσει με απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα κίνητρα αυτά είναι η Πιερία, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη. Εκεί οι εκτάσεις έχουν αποσαφηνιστεί και είναι «καθαρές».
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται λύση σε περιπτώσεις που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκδικεί εκτάσεις από ιδιώτες - κατόχους αυτών. Πρόκειται για περίπου 20.000 στρέμματα και έχουν ως σημείο χρονικής αναφοράς την 5η Ιουνίου του 1993. Οσοι, λοιπόν, απέκτησαν αυτές τις εκτάσεις με συμβολαιογραφική πράξη, είναι κύριοί τους. Εκείνοι που αυθαίρετα κατέχουν εκτάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εξαγοράς στις Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, που θα συγκροτηθούν στις Περιφέρειες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.