ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Οι Βρυξελλες κρινουν το μελλον του Ευρω

Οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται να συμφωνήσουν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, μετά και την απειλή του οίκου Standard & Poor's για υποβάθμιση της ΕΕ.
Σήμερα θα έχουν τριμερή συνάντηση η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στο γαλλογερμανικό σχέδιο που εστάλη με επιστολή και στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και μέρος του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνεται μια σειρά προτάσεων τελεσιγραφικού χαρακτήρα όπως η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η δημιουργία κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.
«Θα πρέπει να καθιερωθεί ένα νέο κοινό νομικό πλαίσιο, απόλυτα συμβατό με την εσωτερική αγορά, που θα επιτρέπει την ταχύτερη πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς» αναφέρουν οι δύο χώρες στην επιστολή τους.
Επαναλαμβάνουν επίσης την ανάγκη οι αλλαγές που θα ζητούν στη Συνθήκη της Ένωσης να προβλέπουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία για τα κράτη-μέλη και ταχύτερη πρόοδο σε θέματα όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με την επιστολή, θα αποτελεί αρμοδιότητα της Κομισιόν να διαπιστώνει εάν κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει υπερβεί το δημοσιονομικό όριο 3% του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση αυτή το κράτος παραβάτης θα πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στο Eurogroup ένα πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Συνεταιρικής Σχέσης για τις μεταρρυθμίσεις».
Μιλώντας χθες στους βουλευτές του κόμματός του, UMP, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη εφαρμογή της γαλλογερμανικής συμφωνίας.
«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. (Υπάρχει) ο κίνδυνος έκρηξης αν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν με την Άνγκελα Μέρκελ… Η Ευρώπη έχει ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι πιστωτές δεν έχουν πια εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Σαρκοζί.
Το πρόγραμμα του Παπαδήμου στις Βρυξέλλες
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος θα έχει σήμερα στις 16:00 συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ στις 19:30 θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αύριο, Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στις 9:30 στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας Προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια, στις 11:00 θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 13:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.