ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Πτωσης στις εξαγωγες φρουτων και νεες ελπιδες...

Με πτώση της τάξης του – 16,42% έκλισαν οι εξαγωγές νωπών βερίκοκων, κερασιών και ροδάκινων του 2011 σε σχέση με το 2010, λόγω συγκυριακών κυρίως συνθηκών που επικράτησαν – όπως η κρίση του E.Colli, γεγονός που επιτρέπει τις ελπίδες για ανάκαμψη κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο των προϊόντων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγικών στατιστικών δεδομένων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, κατά την διάρκεια του 2011 εξήχθησαν από την χώρα μας 132.956,89 τόνοι νωπών βερίκοκων, κερασιών και ροδάκινων (συμπεριλαμβανομένων των brugnons και των νεκταρινιών), αξίας 98.581,36 χιλιάδων ευρώ, έναντι 146.568,65 τόνων των συγκεκριμένων φρούτων που εξήχθησαν το 2010 και απέφεραν αξία 117.950,78 χιλιάδων ευρώ, με την μεταβολή να διαμορφώνεται στο εν λόγω αρνητικό ποσοστό.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα κύρια αίτια της πτώσης των εξαγωγών των συγκριμένων φρούτων για το 2011 ήταν κυρίως συγκυριακά και μη προβλεπόμενα και οφείλονται:
Στον θόρυβο και τον πανικό που προκλήθηκε από το θανατηφόρο βακτήριο E.Colli σε νωπά λαχανικά στη Γερμανία, ο οποίος μείωσε την κατανάλωση και σε θερινά φρούτα σε αγορές της Ευρώπης.
Στην οικονομική κρίση που μαστίζει τις περισσότερος χώρες της Ευρώπης, περιορίζοντας την κατανάλωση φρούτων, ακόμη και στις χώρες παραγωγής.
Επίσης, οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα και της άνοιξης (2010-2011) επέφεραν χρονική αλλαγή στην ωρίμαση – συγκομιδή στις ποικιλίες της ροδακινιάς – νεκταρινιάς, σε σχέση με μια κανονική χρονιά, σ΄ όλες τις χώρες παραγωγής. Η χώρα μας είχε οψιμότητα μια εβδομάδα, η οποία διατηρήθηκε όλη την περίοδο συγκομιδής του ροδάκινου. Η κεντρική και βόρεια Ιταλία είχαν πρωιμότητα, ενώ η νότιος Ιταλία οψιμότητα. Παρόμοια κατάσταση είχε και η Ισπανία. Έτσι ο χρόνος ωρίμασης – συγκομιδής σε πολλές ζώνες για τις ίδιες ποικιλίες συνέπεσε ή διαφοροποιήθηκε, ειδικά σε πρώιμες ποικιλίες, με αποτέλεσμα υπερπροσφορά με ροδάκινα – νεκταρίνια σ΄ όλες τις αγορές, οξύς ανταγωνισμός και πτώση στις τιμέ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.