ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Κραχ στον Προυπολογισμο-Χαος στην οικονομια

Αβυσσαλέες διαστάσεις τείνει να πάρει η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, απειλώντας να «καταπιεί» τον Προϋπολογισμό. Μόλις 3,811 δισ ευρώ μπήκαν τον Μάιο στα δημόσια ταμεία, όταν πέρσι είχαν εισπραχθεί 4,484 δισ ευρώ (-15%)!
Παράλληλα, τρόμο προκαλεί η σκέψη ότι αυτή η «τρύπα» θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχαν αποδώσει οι πιέσεις κυρίως στους οφειλέτες του Δημοσίου το τελευταίο δεκαήμερο. Συνολικά στο 5μηνο η υστέρηση έναντι του στόχου έφτασε στα 751 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με πέρσι προκύπτει μια μείωση της τάξης των 1,193 δισ ευρώ!
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι αν και το Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζεται 2 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το στόχο, είναι 465 εκατ. ευρώ υψηλότερο από πέρσι. Τα πράγματα θα ήταν, δε, πολύ χειρότερα εάν δεν υπήρχαν τα συνήθη «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των κραδασμών. Αφενός οι επιστροφές φόρου ήταν μειωμένες κατά 124 εκατ. ευρώ από το στόχο και κατά 1 δισ ευρώ από πέρσι αφετέρου οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν χαμηλότερες κατά 1,437 δισ ευρώ από το στόχο και κατά 403 εκατ. ευρώ από πέρσι.
Ακόμα κι έτσι η ανησυχία εντείνεται, καθώς όπως έχει διαμηνύσει πολλάκις η Τρόικα, η συνταγή της υποεκτέλεσης του Προϋπολογισμού δεν αποτελεί λύση. Μπορεί, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο να λέει ότι προσδοκά... ανάσταση από τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά (1.445 ευρώ ανά σημείωμα!), αλλά και οι πέτρες γνωρίζουν ότι είναι λίαν πιθανό οι περισσότεροι από τους υπόχρεους να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής άρα αντί να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, να γεμίσουν οι... λίστες των μικροοφειλετών του Δημοσίου.
Μπορεί, επίσης, κάποιοι να καμαρώνουν για τη συγκράτηση των δαπανών, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα το "βάρος" των 6,5 δισ ευρώ που χρωστά το Δημόσιο στους προμηθευτές του, όπως επίσης η ωρολογιακή βόμβα των έκτακτων επιχορηγήσεων στο Κοινωνικό Κράτος. Και δεν πρόκειται μόνο για τις αυξημένες ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και για τον ΟΑΕΔ που διαμήνυσε στο υπουργείο Εργασίας ότι για να καλύψει τις δαπάνες των επιδομάτων ανεργίας έως το τέλος του έτους, θα χρειαστεί επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το πήχη των σχετικών πιστώσεων στα 748 εκατ. ευρώ!

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.