ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Εκδηλωση για τον μεγαλο Τσαγκαρη

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αιφνίδιο θάνατο του μεγάλου συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη, που αγάπησε τόσο την Καλαμάτα και τους ανθρώπους της ώστε η επιθυμία του ήταν να ταφεί στα χώματά της. Το πρωί θα γίνει η θρησκευτική τελετή του μνημόσυνου ενώ το βράδυ, στο «Καφέ σινέ», θα παρουσιαστούν πτυχές του έργου και της ζωής του.
Επίσης, η προτομή του Γιώργου Τσαγκάρη έχει ετοιμαστεί με δαπάνες συγγενών του και αναμένεται ότι σύντομα θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Ο Γιώργος Τσαγκάρης έφυγε στις 5 Αυγούστου 2008 στην Καλαμάτα, δέκα μήνες αφότου του είχε ανατεθεί η διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Μια θέση που είχε αναλάβει έξι χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Ξεκίνησε με την μουσική που έγραψε για τον ''Παπαφλέσσα'' του Σπύρου Μελά, για το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ηρώδειο το 1972.Και συνέχισε γράφοντας μουσικές και τραγούδια, κυρίως για θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά έργα και χορευτικές παραστάσεις. Από αρχαία τραγωδία - κωμωδία και Σαίξπηρ, μέχρι σύγχρονη ελληνική κωμωδία - συνολικά πάνω από τριακόσιες.
Ανάμεσά τους μουσικές για το μπαλέτο της Ραλλούς Μάνου, που παίχτηκαν στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και σε πολλές χώρες. «...Μ' άρεσε η ελληνικότητά του...», γράφει η Μάνου στο βιβλίο της «Χορός..ου των ραδίων..ούσαν των τεχνών» (Εκδ. Γνώση, 1987).
Είχε διαπρέψει και στον γραπτό λόγο ο Τσαγκάρης, με ποιητικές συλλογές και πεζά - ακόμα κι ένα ''Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Ορχηστικής'' (εκδ. Κάκτος)
Στην εκδήλωση που έχει διοργανώσει η ''Εταιρεία Φίλων Γιώργου Τσαγκάρη'' στο ''Καφέ-Σινέ'' (δρόμος προς Κορδία) θα προβληθεί οπτικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.