ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

«Ο Πρωθυπουργός κος Α. Σαμαράς υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και της ΔΕΗ»

petrakos24Α­πάν­τη­ση έ­δω­σε ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και υ­πεύ­θυ­νος του Το­μέ­α Ε­νέρ­γειας της Κ.Ο στην ο­μι­λί­α του κου Σα­μα­ρά στο E­c­o­n­o­m­i­st.
Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Πε­τρά­κος α­να­φέ­ρει στην δή­λω­σή του:
«Ο κος Σα­μα­ράς προ­κει­μέ­νου να δι­και­ο­λο­γή­σει την κα­τα­στρο­φι­κή πρά­ξη 15/24-07-2013 Πρά­ξη Υ­πουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου ή ο­ποί­α κα­θό­ρι­σε το χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα της πλή­ρους ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης, δι­ά­σπα­σης και δι­ά­λυ­σης της ΔΕ­Η και την άρ­νη­ση του να γί­νει δη­μο­ψή­φι­σμα για τον πρό­σφα­το νό­μο με τον ο­ποί­ο δι­α­σπά­ται η ΔΕ­Η κα­τέ­φυ­γε σε με­γά­λες α­να­κρί­βει­ες.
Οι α­να­κρί­βει­ες αυ­τές υ­πο­νο­μεύ­ουν τα συμ­φέ­ρον­τα του Ελ­λη­νι­κού Λα­ού και α­πο­δυ­να­μώ­νουν τον α­γώ­να της ΔΕ­Η ε­νό­ψει της συ­ζή­τη­σης στο Γε­νι­κό Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης για την  προ­σφυ­γή που έ­χει κά­νει ο Ει­σαγ­γε­λέ­ας ε­νάν­τια στην α­πό­φα­ση του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Δι­κα­στη­ρί­ου που δι­και­ώ­νει την ΔΕ­Η.
1η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…Υ­πάρ­χει η υ­πο­χρέ­ω­ση της Ελ­λά­δας να α­πε­λευ­θε­ρώ­σει την ε­νερ­γεια­κή α­γο­ρά…»
Α­πάν­τη­ση. Η Ελ­λά­δα έ­χει πλή­ρως συμ­μορ­φω­θεί με τις ο­δη­γί­ες της Ε­Ε για την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας. Η λε­γό­με­νη α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας έ­χει προ­χω­ρή­σει πά­ρα πο­λύ στην Ελ­λά­δα. Το α­πο­τέ­λε­σμα εί­ναι το 46,5 % της εγ­κα­τε­στη­μέ­νης ι­σχύ­ος α­νή­κει σε ι­δι­ώ­τες πα­ρα­γω­γούς και μό­νο το 53,5 % να α­νή­κει στην ΔΕ­Η.  Το δε πο­σο­στό του δη­μο­σί­ου στην ΔΕ­Η εί­ναι μό­νο 51%, ε­νώ το 49% α­νή­κει σε ι­δι­ώ­τες με­τό­χους.
Άλ­λω­στε και ο κος Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος βου­λευ­τής της ΝΔ α­να­φέ­ρει ό­τι η ΔΕ­Η δεν μπο­ρεί να ι­δι­ω­τι­κο­ποι­η­θεί πέ­ραν του 49% κα­θώς α­πο­τε­λεί δη­μό­σια ε­πι­χεί­ρη­ση κοι­νής ω­φέ­λειας που η λει­τουρ­γί­α της έ­χει ζω­τι­κή ση­μα­σί­α για την ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση των βα­σι­κών α­ναγ­κών του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου. Πρά­ξη ό­μως που έ­χει συν­τε­λε­στεί με την πα­ρα­χώ­ρη­ση του 49% μέ­σω του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου και την πα­ρα­χώ­ρη­ση ε­πι­πλέ­ον 17% στο ΤΑΙ­ΠΕΔ για να το ξε­που­λή­σει.
2η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…να κα­ταρ­γή­σουν το κρα­τι­κό μο­νο­πώ­λιο, και να κα­ταρ­γή­σουν και τη λε­γό­με­νη δε­σπό­ζου­σα θέ­ση ό­που αυ­τή υ­πάρ­χει …­.»
Α­πάν­τη­ση.  Εί­ναι ντρο­πή να το λέ­ει αυ­τό ο κος Σα­μα­ράς δι­ό­τι εί­ναι γνω­στό ό­τι η ΔΕ­Η έ­χει δι­και­ω­θεί 2 α­πο­φά­σεις του Γε­νι­κού Δι­κα­στη­ρί­ου της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης για μη δε­σπό­ζου­σα θέ­ση στην α­γο­ρά λι­γνί­τη. Η Θέ­ση αυ­τή του κου Σα­μα­ρά ό­χι μό­νο εί­ναι ε­πι­κίν­δυ­νη για τα συμ­φέ­ρον­τα του Ελ­λη­νι­κού Λα­ού κα­θώς αυ­τή την πε­ρί­ο­δο α­να­μέ­νε­ται να εκ­δι­κα­στεί η α­πό­φα­ση για την προ­σφυ­γή του Ει­σαγ­γε­λέ­α ε­ναν­τί­ον της αρ­χι­κής α­πό­φα­σης που δι­καί­ω­νε την ΔΕ­Η, αλ­λά α­πο­τε­λεί ου­σι­α­στι­κή πα­ρέμ­βα­σή του υ­πέρ συγ­κε­κρι­μέ­νων ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρόν­των τα ο­ποί­α έ­χουν προ­σφύ­γει στα Δι­κα­στή­ρια της Ε­Ε και ε­ναν­τί­ων της ΔΕ­Η. Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με στο κο Σα­μα­ρά ό­τι έ­χουν ή­δη δο­θεί ά­δει­ες α­πό τη ΡΑ­Ε για ι­δι­ω­τι­κούς Θερ­μο­η­λε­κτρι­κοί α­πό το 2003 αλ­λά ε­πεν­δύ­σεις δεν έ­γι­ναν.
3η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…Να ε­πι­τρέ­ψουν τον αν­τα­γω­νι­σμό υ­πέρ του κα­τα­να­λω­τή, να εν­θαρ­ρύ­νουν τις ε­πεν­δύ­σεις στον ε­νερ­γεια­κό το­μέ­α.­.­.»
Α­πάν­τη­ση, η ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση σε συν­δυα­σμό με την τε­ρά­στια σπα­τά­λη κε­φα­λαί­ων στην πα­ρα­γω­γή ε­νέρ­γειας α­πόρ­ροι­α της α­πε­λευ­θέ­ρω­σης της α­γο­ράς έ­χει ο­δη­γή­σει σε αυ­ξή­σεις την πε­ρί­ο­δο 2001-2013, της τά­ξης του 102% στα νοι­κο­κυ­ριά και 76,3% στην βι­ο­μη­χα­νί­α. Στην ο­μι­λί­α μου στην Βου­λή α­νέ­λυ­σα τους ο­κτώ λό­γους για τους ο­ποί­ους θα αυ­ξη­θεί τε­λι­κά η τι­μή του η­λε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Η κυ­βέρ­νη­ση δεν μπό­ρε­σε να αν­τι­κρού­σει κα­νέ­ναν

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.