ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 


Με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες στους πλειστηριασμούς και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου και στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας, προβλέπεται ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός μείωσης της αρχικής τιμής όταν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί δεν αποβούν γόνιμοι. Επίσης, προβλέπεται η διεκδίκηση από περισσότερους από έναν αγοραστές προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση και να καρποφορούν πλειστηριασμοί για ακίνητα μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα, όταν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άκαρποι, τότε διενεργείται νέος εντός 40 ημερών με αρχική τιμή στο 80% της προηγούμενης. Αν και πάλι αποβεί άγονος τότε διενεργείται νέος σε 30 ημέρες, στο 65% της αρχικής τιμής. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε θα απαιτηθεί δικαστική απόφαση.

Επίσης, οι νέες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει την περίπτωση της συνεκδίκησης, δηλαδή στη διεκδίκηση ενός ακινήτου από περισσότερους από έναν νέους ιδιοκτήτες στις περιπτώσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Για τις αλλαγές του κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα πρέπει οι αιτήσεις και οι διαδικασίες να περνούν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς μόνο από εκεί εκδίδεται η βεβαίωση περί ευάλωτου δανειολήπτη ώστε να εξαιρεθεί από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό ή να περάσει στη διαδικασία της πτώχευσης και να ενεργοποιηθεί η απόκτηση και επαναμίσθωση του ακινήτου στον πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη μέσα από τον οργανισμό που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τα μέσα του 2022. Ο νέος νόμος περιγράφει με λεπτομέρεια την έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη, ανάλογα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση. Ένα εύκολο κριτήριο που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις είναι το εάν δικαιούται το σημερινό στεγαστικό επίδομα. Αν όχι, τότε σίγουρα δεν θεωρείται ευάλωτος δανειολήπτης.

Μέχρι τη λειτουργία του Οργανισμού Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, το ρόλο του (για τους ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν κάποια ρύθμιση μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα και θα νοικιάζουν για να μένουν στο σπίτι τους) θα τον παίζουν οι τράπεζες με ακριβώς τις ίδιες διαδικασίες και όρους που προβλέπει ο νόμος για τον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι για τους πυρόπληκτος το πάγωμα των πλειστηριασμών, κατασχέσεων, πληρωμής υποχρεώσεων προς Δημόσιο, Ταμεία και Τράπεζες, αλλά και εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων ισχύει για έξι μήνες.

capital.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.