ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η επιτάχυνση των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα

 

Η επιτάχυνση των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη διάχυση των αυξήσεων στο σύνολο της οικονομίας οδήγησαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 12,1% τον Σεπτέμβριο από 11,1% τον Αύγουστο. 

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, η οποία χρησιμοποιεί εναρμονισμένο δείκτη τιμών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι τιμές της ενέργειας επιταχύνθηκαν μετά από τέσσερις μήνες συγκρατημένης επιβράδυνσης, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να φθάνει τον Σεπτέμβριο στο 53,3% από 50,4% τον Αύγουστο και 61% τον Μάιο.

Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού – που περιλαμβάνει όλες τις τιμές εκτός αυτών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αυξήθηκε στο 7% από 5,8% τον περασμένο μήνα, ένδειξη της γενίκευσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Μεγαλύτερη αύξηση στο ενεργειακό κόστος σε σχέση με την Ευρωζώνη

Το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε 40,8% έναντι 38,6% τον Αύγουστο.

Πολύ υψηλότερος ήταν και ο πυρήνας του πληθωρισμού καθώς στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,8% από 4,3%, αντίστοιχα.

Συνολικά, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από την Ευρωζώνη, όπου σκαρφάλωσε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 12%.

plhuvrism;ow

Οι τιμές των τροφίμων

Για τις τιμές των τροφίμων, η Eurostat δεν αναφέρει στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, αλλά τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι και σε αυτά οι αυξήσεις των τιμών ήταν υψηλότερες σε σχέση με την Ευρωζώνη (13% έναντι 12,4%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3% σε σχέση με τον Αύγουστο, περισσότερο από όποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ελλάδας 12,1% είναι ο υψηλότερος για την χώρα μας που έχει ανακοινωθεί από την Eurostat από την καθιέρωση του ευρώ.

Το νέο άλμα του πληθωρισμού διέψευσε τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η αποκλιμάκωση τους δυο τελευταίους μήνες, καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχε μειωθεί οριακά (στο 11,3% τον Ιούλιο έναντι 11,6% τον Ιούνιο και στο 11,2% τον Αύγουστο).

Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η αγωνία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου, καθώς συνήθως είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Να σημειωθεί πως ο υψηλότερος πληθωρισμός που έχει ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ είναι του περασμένου Ιουνίου στο 12,1%.

πηγή: www.imerisia.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.