ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup για το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), παραμένει ο χαμηλός ρυθμός προοπτικών προσλήψεων από τους Ελληνικούς οργανισμούς με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -3%, όπως αναφέρουν 510 Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

«Καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα έχει βρει τους ρυθμούς της στα τα προ πανδημίας αναπτυξιακά, επενδυτικά και παραγωγικά επίπεδα, το 40% και 24% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν σταθερές ή αυξημένες, αντίστοιχα, προοπτικές προσλήψεων με ένα 33% να επιδεικνύει μια σχετική επιφυλακτικότητα» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Greece και εξηγεί: «Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2022 προφανώς αποτυπώνουν ένα αντανακλαστικό domino effect από τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή σε ορισμένες χώρες με ‘ψυχολογική’ επενέργεια και στη χώρα μας που δεν σχετίζεται με την πραγματική Οικονομία και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα της αγοράς εργασίας. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει τόσο σε όρους αγοράς όσο και στα ερευνητικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο κλάδος Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ΝΕΟ μεταξύ των ελληνικών τομέων αυτό το τρίμηνο. Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι προοπτικές απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%.»

Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος
Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων σε 8 από τους 11 κλάδους το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν αύξηση και ένας κλάδος δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περσινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως ως προς την τριμηνιαία άνοδό του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%. Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο, συνιστά τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη ΝΕΟ (-21) παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με ΝΕΟ -1, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μόνη περιφέρεια που όχι μόνο δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά τουναντίον καταγράφει τριμηνιαία και αύξηση 3%, ήταν αυτή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι καθώς είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με NEO +13 με αύξηση κατά 9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
Το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό για το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης του δ’ τριμήνου (40.694 εργοδοτών). Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης +30%.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στην Ασία-Ειρηνικό (40%) και τη Νότια και Κεντρική Αμερική (39%). Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε επίπεδο χωρών εντοπίζονται στη Βραζιλία (+56%), την Ινδία (+54%) και την Κόστα Ρίκα (+52%) και οι ασθενέστερες στην Ουγγαρία (-5%), την Ελλάδα (-3%) και την Πολωνία (+1%).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.