ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Στενή επιτήρηση στην αλυσίδα φαρμάκου ζητούν οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις


 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου, που αφορά την υγεία των ασθενών αποτελούν οι ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που αποφάσισαν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ.

Ο ΠΦΣ σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωσε πως στο νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων των οποίων απαγορεύθηκε η εξαγωγή, περιλαμβάνονται και τα φάρμακα που οι φαρμακοποιοί έχουν διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν ελλείψεις. Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ είχε συγκεντρώσει και είχε στείλει στον ΕΟΦ έγγραφο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα που απουσιάζουν από τα φαρμακεία και προκαλούν διαρκή και έντονη ταλαιπωρία στους Έλληνες ασθενείς.

«Τα 120 σκευάσματα που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, απεδείχθη τελικά ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την αποθεματοποίηση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αναπνευστικά κλπ. λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες αυτές» τόνισε ο ΠΦΣ και πρόσθεσε ότι «παρακολουθεί στενά και αδιαλείπτως το θέμα των ελλείψεων, το οποίο ανεδείχθη ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά στην Υγεία των ασθενών και στην καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου. Με την ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η νέα επέκταση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών ώστε αυτή να αφορά στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα ράφια του ελληνικού φαρμακείου».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς υπογράμμισε πως «η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας μας ικανοποιεί αφού πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούντα, αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή».

Ο ΠΦΣ δήλωσε ότι «οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, για την ορθή ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας και την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, θεωρώντας αυτό ως ύψιστη αποστολή και καθήκον μας για τη Δημόσια Υγεία και το εθνικό συμφέρον».

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.