ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Η χώρα μου έγινε ένα εργαστήρι λιτότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 8 Ιουλίου απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές της Ευρωζώνης. Αφού τον προλόγισε ο κ. Σουλτς, και μια μερίδα ακραίων Ευρωπαίων βουλευτών είχαν τυπωμένες κόκκινες κάρτες με το «ΌΧΙ» και το «NO», από την ακροδεξιά πλευρά της Ευρώπης, κάτι για το οποίο τον έψεξε ο κ. Βέμπερ, λέγοντας στον Πρωθυπουργό ότι συντάσσεται με τις ακραίες δυνάμεις που επιθυμούν να καταστρέψουν την Ευρώπη.
«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στον ναό της δημοκρατίας. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς της Ευρώπης. Βρίσκομαι ανάμεσά σας λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να πάρει μέρος ενεργά στη διαπραγμάτευση, να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία και την κοινωνία σε μια βαθιά κατάθλιψη».
Κια ύστερα επεσήμανε ότι η Ελλάδα πήγε στο δημοψήφισμα με τις τράπεζες κλειστές, με την πλειοψηφία μέσων ενημέρωσης να είναι εναντίον της κυβέρνησης. Και ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα δεν σημαίνει επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, στη δημοκρατία, στον αλληλοσεβασμό. 
Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει δυσκολίες να επιβιώσει. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής του λαού μας.
Και επεσήμανε: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, αλλά η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα εν συνόλω δεν αφορούν στους πέντε μήνες, αλλά στα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έκανε πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Έχει εξαντλήσει τα όρια. Σέβομαι τη προσπάθεια και άλλων λαών, αλλά τόσο σκληρά και τόσης μεγάλης διάρκειας προγράμματα δεν εφαρμόστηκαν πουθενά, η Ελλάδα ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Η ανεργία στα ύψη, η φτώχεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο και το χρέος: 120% πριν από πέντε χρόνια και σήμερα στο 180%. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει άλλη επιλογή. Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση».
Ας είμαστε ειλικρινείς: Τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Από το 2014 έχει να λάβει η Ελλάδα εκταμίευση δόσης, και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία τότε. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο ούτε τότε, επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν βρήκε κοινωνική συναίνεση.
«Το 10% του πλούτου βρέθηκε στο απυρόβλητο», επεσήμανε για τη βαριά φορολόγηση στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. «Αυτές τις αδικίες τις επέτειναν τα μνημόνια. Καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής, καμία μεταρρύθμιση δεν βοήθησε την αναδιάρθρωση του Δημοσίου», επεσήμανε.
Ήρθαμε να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα, όχι με την Ευρώπη. Πρόκειται για ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Η Ευρώπη έχει μακρά ιστορία συμβιβασμών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής. Θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.