ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Επιστρέφουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα

Την έλεγαν «τρόικα» επειδή αποτελείτο από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τώρα προστέθηκε στην παρέα και ο ESM και έχουμε τετράδα. Η τετράδα των θεσμών, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στην Αθήνα, σύμφωνα με το in.gr, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την μη έλευση του ΔΝΤ στην Αθήνα, λόγω της ''ανεπαρκούς πρόσκλησης'' του στην Ελλάδα, καθώς το αίτημα για την επιστροφή των κλιμακίων του επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά στα πλαίσια κοινής επιστολής της κυβέρνησης προς ΕΕ, ΕKT, ESM και ΔΝΤ, οι θεσμοί μετέθεσαν την αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα έλευση τους», σημειώνει ο ενημερωτικός ιστότοπος.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εμπλοκής ή μη έλευσης των τεσσάρων στην ελληνική πρωτεύουσα. Ακόμη, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το πιο πιθανόν είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. «Δεν έχει καμία πλευρά χρόνο για χάσιμο», ειπώθηκε.
Η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, προκειμένου η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης πριν από τις 18 Αυγούστου.
Έτσι, η χώρα μας θα λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Ιουλίου.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, ωστόσο ίσως λογαριάζει χωρίς τον... ξενοδόχο, καθώς η τετράδα των θεσμών δεν έχει εκφράσει ανάλογη βούληση.
Παραλλήλως, κρίσιμη θα είναι και η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την νέα δανειακή σύμβαση εκτιμώμενου ύψους έως 50 δισ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, ποιο ποσό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν ο ESM θα δανείσει απευθείας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο δανεικό σχήμα.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως για να καταρτιστεί η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μια προκαταρκτική εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως τις 20 Αυγούστου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.