ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ασφάλειες

Κανονες για τα τροχαια μετα την φωτια στα Ασφαλιστρα

«Αντικειμενικοποίηση» στις αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη από τροχαία ατυχήματα προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες και η πρόταση προωθείται στο πλαίσιο του συστήματος του «φιλικού διακανονισμού» στο οποίο - υπενθυμίζεται - οι παθόντες από τροχαία αποζημιώνονται απευθείας από τη δική τους εταιρία και όχι από την εταιρία του υπαίτιου για το ατύχημα. Η πρόταση των εταιριών, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους είναι να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια που θα προσδιορίζουν το ύψος των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφεύγονται οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις δικαστικές αποφάσεις στις οποίες προσφεύγουν οι εμπλεκόμενοι σε τροχαία ατυχήματα.
Βάση υπολογισμού σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται θα είναι οι συντελεστές του ΙΚΑ για τα ποσοστά αναπηρίας από εργατικά ατυχήματα. Με βάση αυτούς τους συντελεστές και τις δικαστικές αποφάσεις της τελευταίας τριετίας για ανάλογες αποζημιώσεις θα υπολογιστεί ένας μέσος όρος χρηματικής ικανοποίησης για κάθε επίπεδο σωματικής βλάβης. Αυτός ο μέσος όρος θα είναι η «αντικειμενική» αξία της ψυχικής οδύνης την οποία θα
καταβάλουν οι εταιρίες στους πελάτες τους, χωρίς βέβαια να καταργείται η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Ανάλογο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ισχύει εδώ και χρόνια για τις υλικές ζημιές.
Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο φιλικό διακανονισμό σχεδιάζουν και άλλες τροποποιήσεις στις προδιαγραφές του συστήματος ώστε να καλύπτει περισσότερες περιπτώσεις ατυχημάτων. Εξετάζεται συγκεκριμένα να ενταχθούν και ατυχήματα με περισσότερα από δύο αυτοκίνητα (καραμπόλες) που σήμερα εξαιρούνται όπως επίσης να αυξηθούν τα ανώτατα όρια ύψους υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών που ισχύουν σήμερα προκειμένου να ενταχθεί ένα τροχαίο στο φιλικό διακανονισμό.
Τα όρια σήμερα είναι 6.000 ευρώ για υλικές ζημιές και 9.000 για σωματικές βλάβες, και προτείνεται να αυξηθούν σε 9.000 και 12.000 ευρώ αντίστοιχα και αιτία για την αύξηση είναι η αντίστοιχη άνοδος, από 1ης Ιουνίου των κατωτάτων ορίων υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης σε 500.000 ευρώ ανά θύμα για τις σωματικές βλάβες και ανά ατύχημα για τις υλικές ζημιές, αύξηση που οδήγησε και σε ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.