ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Σαμαράς: Μείωση ΕΝΦΙΑ, ενιαίος φόρος επιχειρήσεων 15% και λογικές αυξήσεις

  • Σαμαράς: Μείωση ΕΝΦΙΑ, ενιαίος φόρος επιχειρήσεων 15% και λογικές αυξήσεις στις συντάξεις
 
  • "Δεν φοβάμαι τις αναταράξεις, θα αλλάξω τον συνδικαλιστικό νόμο"
  • Κατάργηση «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία
  • Προσωπική δέσμευση για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος

Σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματα αλλά θα ενισχύουν την αναπτυξιακή διαδικασία παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε διακαναλική σύνδεση με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης.

Η  μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: "Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%.

Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. ΚΑταργήθηκει ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.

Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα".

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε συνολικά τον οδικό χάρτη για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που περιλαμβάνει τον οικονομικό σχεδιασμό, τις μεταρρυθμίσεις, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ξεκίνησε από τον οικονομικό σχεδιασμό λέγοντας: "Η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο που είχε πριν την κρίση μέσα από επτά τομείς 2015-2021, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, ενέργεια και περιβαλλοντικές πηγές, έρευνα και τεχνολογία, ναυτιλία, διαμετακομιστικό εμπόριο και logisticd βιομηχανία φαρμάκων, σύνολο 50 δις επιπλέον και 750.000 θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται το εμπόριο, η διαφήμιση, ο κατασκευαστικός κλάδος, η μεταλλουργία, η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάθε ημέρα από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.  Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει επενδύσεις. Χρειάζονται 150 δις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δις και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στόχος του είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού: 

-Επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα
-Μεταρρυθμίσεις που ενισχούν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις
-Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δις από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δις χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δις από τις συμβάσεις παραχώρησεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.