ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Επιστολή Θ. Πετράκου στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα Προγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων

petrakos24Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, απέστειλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία τονίζει την ανάγκη ποσοτικοποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης των νέων προγραμμάτων ελαιουργικών φορέων που θα κατατεθούν, καθώς και την ανάγκη επανακατανομής των τυχόν αδιάθετων ποσών που θα προκύψουν, στις υπόλοιπες ΟΕΦ που θα έχουν εγκριθεί.
Η επιστολή του Θανάση Πετράκου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) αποτελούν το σημαντικότερο και μοναδικό εργαλείο άσκησης εθνικής πολιτικής στο ελαιόλαδο.
Δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, με την υπογραφή του απελθόντος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 218/7541/23-1-2015.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 της ανωτέρω ΥΑ, σχετικά με τη Διαδικασία κατάθεσης, επιλογής, έγκρισης των προγραμμάτων εργασίας, ορίζεται ότι η αξιολόγηση των προγραμμάτων που θα κατατεθούν, θα γίνει βάσει του άρθρου 6 του Κανονισμού 611/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα προγράμματα στήριξης του τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
Δεδομένου ότι, κατά την προηγούμενη 3ετία εφαρμογής των προγραμμάτων, πολλές ΟΕΦ δε μπόρεσαν να υλοποιήσουν μέρος ή και το σύνολο των προγραμμάτων για διάφορους λόγους, κυρίως σχετικούς με την αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών και του ότι μεγάλα ποσά έμειναν τελικά αδιάθετα, θεωρώ σημαντικό να σας επισημάνω ότι:
Θα πρέπει να γίνει άμεσα, ποσοτικοποίηση των κριτηρίων που αναφέρονται στο άρθρο 6 του Κανονισμού 611/2014, ώστε να υπάρξει διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Να εισαχθούν επιπλέον εθνικά κριτήρια, όπως δίνεται η δυνατότητα από το άρθρο 3 παρ.3 του ανωτέρω κανονισμού.
Να προβλεφθεί αντικειμενική διαδικασία επανακατανομής των αδιάθετων ποσών στις υπόλοιπες ΟΕΦ που θα έχουν εγκριθεί, μέσω της υποβολής συμπληρωματικών αιτήσεων για επιπλέον προτεινόμενες δράσεις και εγγυητική επιστολή.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.