ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

ΑΑΔΕ: Ποιοι χάνουν και ποιους συμφέρει το φορολογικό διαζύγιο

 


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι σύζυγοι να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις εάν το επιθυμούν. Πριν από την τελική απόφαση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  ζυγίσουν τα δεδομένα  προκειμένου να βρουν την πιο συμφέρουσα λύση, καθώς οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Αντίθετα, οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις, αποτελούν  μια συμφέρουσα λύση στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζουν τη λήψη τυχόν οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνει το ζευγάρι.

Πάντως, ακόμα και όσοι υπέβαλαν πέρυσι χωριστή δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 οι σύζυγοι θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από  τους έγγαμους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Ποιες είναι οι παγίδες

Τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
  • Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο Β σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Ηλεκτρονικές Δαπάνες: Στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν  υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Αντίθετα,στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.
  • Τέκνα: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Ακόμα τα ζευγάρια οφείλουν να γνωρίζουν:

  • Κύρια Κατοικία: Η κύρια κατοικία δηλώνεται  στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
  • Φορολογική ενημερότητα: Οπως και στην κοινή δήλωση έτσι και στη χωριστή δήλωση, δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.
  • Προσωπικά φορολογικά δεδομένα: Ο κάθε σύζυγος τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους  να μην θέλει να γίνουν γνωστά  το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.

πηγη  imerisia.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.